Procurorii au beneficiat de sprijinul specializat (tehnic și operativ) al profesioniștilor din SRI, dar și de al polițiștilor judiciariști de la Capitală. Prejudiciul produs de gruparea mafiotă a lui Vîntu se ridică la peste 180 milioane de euro, adică aproape cât cel înregistrat la FNI (197 mil. dolari la nivelul anului 2000), PetromService fiind păgubită cu peste 83 milioane de euro, iar bugetul consolidat al statului cu aproximativ 98 milioane de euro.
Este, într-adevăr, un tun de zile mari, pe care și-l doresc toți marii mafioți, dar nu toți au „rafinamentul“ lui Vîntu ca să și reușească. Dealtfel, comparativ cu cazul FNI, în care speculantul de aprozar din Roman trăgea la rindea jugulara a 300.000 de victime, acum a rindeluit doar 72.000 de oameni, cu același rezultat, luând mai mult de la mai puțini. Este vorba, ca urmare a acestui tun tras PetromService, despre afectarea celor 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom, care, în calitate de acţionari minoritari, nu au mai putut încasa dividendele, datorită activităţilor frauduloase de diminuare semnificativă a valorii acţiunilor.
În dosarul privind falimentarea controlată și delapidarea societății PetromService, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au stabilit că sume din patrimoniul societății ploieștene au fost transferate, prin operațiuni succesive derulate prin mai multe firme off-shore controlate de Vîntu, în conturile personale sau în conturile unor societăți înregistrate în țară sau în străinătate.
Printre firmele colectoare ale unei părți din pradă sunt Realitatea Media SA (14.200.000 de euro), SC Imobiliar Network 2002 SA (6.725.000 euro) și SC GM Invest SA (1.300.000 euro) – toate fiind controlate direct sau indirect de Sorin Ovidiu Vîntu. Prejudiciul s-a produs printr-un artificiu speculativ marca SOV, prin care s-au cumpărat, cu banii PetromService (Vîntu a lucrat întotdeauna cu marfa clientului!), acțiuni supraevaluate de mai multe zeci de ori, aparținând unor societăți comerciale, iar apoi au fost transferate fraudulos și controlat sumele obținute pentru a ascunde identitatea beneficiarului real.
„Având în vedere că valoarea la bursă a unei acțiuni reprezintă valoarea de piață a acesteia, iar informația este publică și orice persoană interesată poate achiziționa titlul de valoare la acest preț, diferența dintre prețul plătit de SC Petromservice SA și valoarea de bursă a acțiunilor, în cuantum de 83.163.165 de euro, reprezintă prejudiciul produs societății și, indirect, acționarilor minoritari, precum și bugetului consolidat al statului, în calitate de creditor al acesteia. Banii erau transferați prin operațiuni de tip carusel, iar în cadrul acestora aceleași sume au fost reciclate de mai multe ori pentru a da aparența unor tranzacții distincte. În alte situații, aceeași sumă a fost transferată de cinci ori prin conturile acelorași societăți, în decurs de o lună, pentru a crea impresia că s-au efectuat 5 plăți diferite“, se precizează într-un comunicat al Parchetului instanței supreme.
Mai mult, procurorii „au instituit sechestru asigurator asupra a aproximativ 81 imobile (aproximativ 46 terenuri intravilane și extravilane, 5 apartamente, clădiri cu destinație de hotel, restaurante, alte spații comerciale, un bloc de 8 etaje, autoturisme, ambarcațiuni, conturi bancare) pentru recuperarea prejudiciului“. Cum se știe deja, una dintre firmele lui SOV, Imobiliar Network 2002 SA, este supranumită și „divizia imobiliare“ a lui Vîntu, aici aflându-se grosul colecției sale imobiliare, firmă din care tatăl FNI, iar acum al Petromservice, a ieșit de fațadă, trecând acțiunile pe numele unui off-shore, imediat după crahul FNI și punându-și, astfel, la adăpost, agoniseala făcută pe seama sutelor de mii de fraieriți.
Statul s-a întărit mai repede decât s-a așteptat grăsunelul
În dosar au fost efectuate, sub aspect probator, inclusiv cereri de asistență judiciară internațională (comisii rogatorii) al căror rezultat a fost comunicat anchetatorilor români în octombrie 2011. Avem astfel și explicația ieșirii disperate a lui Vîntu, din 12 octombrie, la emisiunea lui Cristoiu, unde n-a putut să formuleze coerent o acuzație argumentată la adresa dușmanului său nr. 1, Serviciul Român de Informații. El aflase că băieții de la parchet, alături de cei din SRI și poliție își făcuseră treaba și spera să influențeze cumva, în favoarea sa, opinia publică, deși asta nu avea să-l mai ajute cu nimic. Atacurile lui concentrate la adresa SRI, semn că pentru el de acolo venea cel mai mare pericol, au căpătat chiar accente comice prin invocarea de către „grăsunel“ a așa-zisei implicări a Serviciului în preluarea televiziunii pe care i-a plasat-o, provizoriu, lui Elan Schwartzenberg, alias Abu Ayan, sau în înființarea unui partid politic (condus, probabil, de Liviu Luca, sau de Șupeală, din arest).
Reacția pe cât de diplomatică pe atât de misterioasă a șefului SRI, altul decât amicul Timofte, a fost pe măsura a ceea ce avea să urmeze: „ Îi urez succes (…) în anchetele pe care le are în justiție“ – i-a transmis, recent, directorul SRI George Cristian Maior, chestionat de un ciutac cu privire la fanteziile lui Vîntu. „Pe de alta parte, a mai anunțat șeful SRI, s-a întarit statul, așa cum își dorea domnia sa“. Sensul acestei ultime afirmații a lui Maior a fost adânc resimțit de Vîntu abia ieri, când a înțeles, probabil, cât de moale a început el să fie. De fapt, suntem informați, după ce-a aflat că tunul Petromservice e pe cale de a fi dezvăluit, Vîntu a început să facă flotări și genoflexiuni, ca să reziste regimului de detenție, el înregistrând progrese reale la educație fizică și sărind din cărucior direct în baston.
Delapidare și spălare de bani. Un mizilic…
Revenind la falimentarea PetromService, acuzațiile aduse grupării lui Vîntu se referă așadar la delapidare și spălare de bani. SOV, capul grupării, este acuzat ca și Liviu Luca, primul său adjunct, de delapidare și spălare de bani.
Octavian Țurcan, unul dintre intermediarii săi de bază din ultimii ani, responsabil cu mutarea banilor prin conturile firmelor off-shore, este acuzat și el de săvârșirea infracțiunii de complicitate la delapidare și spălare a banilor, iar Gheorghe Șupeală, un alt paravan al cuplului SOV-Luca, fost director al PetromService a fost și el reținut pentru delapidare.
La fel, fostul director financiar al Petrom Service, Zizi Anaganstopol, este acuzat și el de săvârșirea acelorași infracțiuni. Dacă Vîntu a început să se obișnuiască a fi „reținut“ (el se află deja la a treia „reținere“!), Liviu Luca era, până ieri, „virgin“. Pentru el, statul s-a întărit mai dureros decât pentru ceilalți tovarăși de celulă, mai ales că statul viril l-a surprins într-o poziție nefirească, chiar contorsionistă. El tocmai fusese numit de guvern, la propunerea CNSLR Frăția, drept membru în cadrul Comitetului Economic și Social European (CESE), până la 20 septembrie 2015. Reținerea sa în dosarul PetromService a determinat guvernul român să ceară CNSLR Frăția nominalizarea unui alt sindicalist pentru postul din CESE. „Guvernul solicită confederației sindicale CNSLR Frăția, care l-a desemnat pe Liviu Luca în funcția de membru al Comitetului Economic si Social European, să facă o nouă nominalizare pentru a putea fi înaintată CESE.
Secretariatul General al Guvernului a înaintat confederației o solicitare oficială în acest sens și a informat CESE referitor la acest demers“, se arată într-un comunicat transmis luni seara de Guvern. Emil Boc încearcă astfel să repare gafa făcută prin acceptarea, fără comentarii, a nominalizării mafiotului Liviu Luca în CESE. Deși el a fost direct implicat în alimentarea cu bani a fugarului Nicolae Popa, în dosarul favorizării infractorului, în care Sorin Ovidiu Vîntu și Octavian Țurcan sunt inculpați, el are doar statut de martor. Recent însă, el a mai fost agățat într-un dosar referitor la devalizarea fondurilor sindicaliștilor. Astfel, pe 4 octombrie, el a fost pus sub învinuire de procurorii anticorupție în legătură cu semnarea unui contract de management de către o societate a confederației sindicale cu o firmă timișoreană privind preluarea în administrare a patrimoniului CNSLR Frăția.
Pentru 24 de ore, Vîntu va sâsâi din nou, așadar, răcoros, în spațiu restrîns: SSSeReIii, SSSerei, fir-ai al naibii să fii! Iar apoi, când se va plictisi, o va da pe „Ghiță, te-aștept diseară la portiță!“…
Dan Badea