DNA confirma ca Nicolae Bogdan Buzaianu controleaza si protejeaza, din umbra, grupul de firme Energy Holding si Alpiq

Categorie: mafie romaneascaSecuritate nationala

Comunicatul DNA prin care se arata ca Elena Udrea ar fi cerut 5 milioane de dolari de la un om de afaceri in schimbul interventiei sale pe langa “factori de decizie” din Ministerul Economiei si Hidroelectrica SA, pentru prelungirea unui contract bilateral de vanzare-cumparare de energie, confirma, printre altele, ceea ce noi semnalam de cativa ani, anume ca unul dintre cei care controleaza afacerea prin care statul roman a fost tepuit cu peste un miliard de euro se numeste Nicolae Bogdan Buzaianu, personaj identificat deja de Udrea ca fiind cel despre care se spune ca ar fi mituit-o printr-un intermediar.

  • pentru vizualizare, CLICK pe butonul din dreapta jos

Altfel spus, Buzaianu ar reprezenta in continuare, din spatele paravanelor offshore cipriote sau olandeze, interesele a cel putin trei societati care i-au adus miliarde de euro din contractele cu Hidroelectrica, traderii de energie Energy Holding, Alpiq Romindustries si Alpiq Romenergie SRL.

Pe de alta parte, daca se dovedeste ca prelungirea (ca si incheierea) contractelor cu baietii destepti s-a facut prin mituirea conducerii Hidroelectrica (de la Traian Oprea la Mihai David) si Ministerului Economiei (de la Dan Ioan Popescu la Adriean Videanu), asta inseamna ca aceste contracte au fost viciate din start, adica s-ar putea pune problema recuperarii imensului prejudiciu pe care partenerii contractuali l-au adus statului roman.

Este vorba aici de o teapa de aproape doua miliarde de euro, rezultata din diferenta dintre pretul energiei pe piata libera (OPCOM) si pretul preferential “negociat” si consemnat in contractele cu traderii de energie reprezentati de Buzaianu & Co. Cum se stie deja, pe de o parte, doar in perioada 2006-2012 a fost consemnat in documentele Hidroelectrica un prejudiciu de 1,1 miliarde euro, pe de alta parte prejudiciul continua sa creasca pana in 2018,  contractele bilaterale fiind prelungite cu inca 5 ani si, in fine, pe rolul instantelor de judecata exista procese in care “baietii destepti” solicita despagubiri de aproape 700 milioane de euro. Cumulat, prejudiciul depaseste asadar 2 miliarde de euro.

Afacerea contractelor bilaterale incheiate cu”baietii destepti” este cel mai mare tun dat statului roman, de un grup restrans de persoane, dupa 1990, prin urmare miza celor implicati aici este imensa.

Este de inteles asadar de ce nu doar directorii generali ai Hidroelectrica, sau ministrii Economiei din perioada 2002-2011 au facut pactul cu gruparea reprezentata de Buzaianu prin incheierea si prelungirea contractelor care au pagubit si pagubesc statul roman cu peste un miliard de euro, ci si de ce Comisia Europeana, care sesizata in 2011 cu privire la acest caz, a decis initial ca traderii de energie vizati au primit prin aceste contracte un ajutor de stat,  si-au schimbat complet pozitia dupa 3 ani de asa-zise “investigatii”, sustinand acum ca afacerea e una legala, care a respectat regulile economiei de piata.  Lobby-ul „baietilor destepti” a fost atat de substantial si convingator incat membrii Comisiei Europene si-au inghitit propriile afirmatii, actionand ca niste functionari corupti din primaria Capitalei.

DNA ridica insa un colt al cortinei ce acopera adevarul despre afacerea cu energie de pe sarmele statului roman. Este vorba, concret, de spaga. Asta rezulta atat din ultimul comunicat al procurorilor anticoruptie, cat si dintr-un dosar recent investigat tot de procurorii DNA si in care este direct implicat acelasi personaj ce poarta numele de Nicolas Buzaianu, alias Nicolae-Bogdan Buzaianu.

cgdc stantchev

Incepand cu a doua jumatate a anului 2012, “baietii destepti” agatati de sarmele statului au declansat ofensiva pe mai multe fronturi impotriva Hidroelectrica si a statului roman, dupa ce compania de la care se alimentau cu energie  a intrat in insolventa si a denuntat si intrerupt, pentru 7 luni, contractele bilaterale. Despre ofensiva baietilor destepti, dusa atat in instantele romanesti, unde cer despagubiri uriase, cat si la Comisia Europeana, unde au obtinut deja o victorie importanta, voi scrie intr-un material separat.

Deocamdata, observam ca Nicolae Buzaianu este cel mai agresiv dintre reprezentantii “baietilor destepti” desi, oficial, el anuntase ca nu mai are nicio legatura cu grupul de firme pe care le infiintase (Energy Holding, Alpiq Romindustries SRL – fosta Buzmann Industries SRL – si Alpiq Romenergie – fosta Ehol Distribution) si in numele carora obtinuse contractele preferentiale cu Hidroelectrica.

El a iesit oficial,  pe 30.01.2005, din actionariatul Energy Holding SRL (si-a vandut pachetul de 5% din actiunile societatii cu 20 milioane de euro catre offshorul cipriot ATELL INVESTMENTS LIMITED), iar pe 7.02.2005 a renuntat si la functia de administrator al Energy Holding SRL; pe 30.06.2006, Buzaianu a renuntat oficial si la calitatea de administrator unic al societatii elvetiene ENERGY CONSULT SA (astazi SELECTRA AG), cea prin care controlase fabrica de facut bani numita Energy Holding SRL.

GHERTOI elvetian cu ceas

GHERTOI elvetian cu ceas

De ce a facut Buzaianu aceste miscari? De frica puscariei! Intrat in atentia presei pentru afacerile din domeniul energiei, care au pagubit cu sume imense statul roman (un miliard de euro doar in cazul retehnologizarii Portilor de Fier I si II prin firma VA Tech Hidro, reprezentata de Buzaianu), afaceri incepute inca de pe vremea in care ministru al Industriei si Comertului era Calin Popescu Tariceanu (1997) si continuate pe vremea ministrilor BerceanuDan Ioan Popescu (nasul de cununie al lui Buzaianu) si Codrut Seres (vizat direct in dosarul de subminare a economiei nationale, deschis in 2005,  in care aveau sa fie condamnati ulterior cativa dintre cei care au devalizat Hidroelectrica, adica Traian Oprea, Nicolae Opris si altii), Nicolae Bogdan Buzaianu s-a speriat si a incercat sa-si stearga urmele iesind, cum am aratat, din toate societatile in care fusese implicat ca actionar sau administrator, infiintand sau folosindu-se de mai multe offshoruri si societati in Olanda sau Cipru pe care le-a introdus ca paravan in firmele sale, iar apoi, in 2008, renuntand la cetatenia romana si devenind cetatean elvetian sub numele Nicolas. Nicolas Buzaianu.

In urma cu patru ani dezvaluiam printr-un material de presa implicarea lui Buzaianu in mai multe operatiuni dubioase pe plan international dar si in tara.  Numele “celui mai destept baiat din energia” romaneasca aparea pe site-ul Forumului Crans Montana, Nicolas Buzaianu fiind prezentat atunci drept “un industriaş elveţian al cărui holding este implicat în producţia şi distribuţia de energie electrică, precum şi în producţia de echipamente pentru centralele electrice, în special în Europa de Sud-Est”. L-am mai gasit implicat in afacerea UCM Resita dar si sprijinind o asociatie (Center for Global Dialogue and Cooperation – CGDC) din care facea parte, printre altii, insusi Stamen Stantchev, spionul din dosarul privatizarilor strategice.stantchev cgdc

La fel, acelasi magnat Nicolas Buzaianu, aparea ca ambasador al Zambiei la UNESCO şi membru al comitetului executiv al UNESCO din partea acestei ţări, dar si, culmea!, facand reclama firmelor Energy Holding SRL si GAZPROM tocmai la Tokio.

Toate acestea in vreme ce „industriasul” de pe sarmele statului roman sustinea, de frica procurorilor DIICOT, ca nu mai are nicio legatura cu Energy Holding sau cu o alta firma din grup. Iata insa ca procurorii DNA il contrazic surprinzandu-l, penal, in cel putin doua pozitii nefiresti: intr-un dosar disjuns din dosarul Alina Bica (2014) – in care este cercetat pentru trafic de influenta si cumparare de influenta alaturi de directorul financiar de la Energy Holding, Lavinia Elena Ticu – si in dosarul in care Elena Udrea este acuzata de luare de mita chiar de la Nicolas.

Nicolae (Nicolas) Buzaianu revine, asadar, la locul faptei, pentru prelungirea contractelor bilaterale incheiate cu Hidroelectrica inca din anul  2002, pe societatea Holdings ApS Romania, firma care avea sa-si schimbe numele, in 2003, in Energy Holding SRL.

Contractul care avea sa-i aduca miliarde de euro are numarul nr.33CE si a fost semnat pe 14 ianuarie 2004, pe o perioada de 9 ani (1.02.2004-1.02.2013), fiind prelungit, cum vom vedea, pana in 2018.

energy holding1-page-001 energy holding1-page-002 energy holding1-page-003 energy holding1-page-004 energy holding1-page-005 energy holding1-page-006

Ordinul care l-a scos pe Buzaianu din barlog

In 2009, cu patru ani inainte de expirarea contractelor bilaterale, a intervenit insa o urgenta care l-a determinat pe Buzaianu sa intervina personal, daca Elena Udrea si procurorii DNA nu mint, pentru prelungirea acestor contracte. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 445/2009, emis in martie 2009 de Ministerul Economiei, Comertului și Mediului de Afaceri. Documentul ii  autorizează pe reprezentantii proprii din consiliile de administratie si din adunarea generala a actionarilor a companiilor publice de electricitate ca, pana pe 31 martie 2009, sa se asigure ca partea din producția de energie electrica destinata pietei angro este comercializata exclusiv pe platforma OPCOM. Adica pe piata libera. Baietii destepti au primit, totusi, o derogare: conform articolului 1 alineatul (2) din acelasi ordin, contractele bilaterale în curs de executare sunt exceptate de la această regulă.

A fost suficient de ingrijoratoare aceasta decizie pentru Nicolas Buzaianu, incat sa-l scoata din “barlog” si sa-l cheme la negocieri cu reprezentantii lui Adriean Videanu, la doar trei luni dupa ce acesta ocupase portofoliul de la Economie? Dar pentru ceilalti traderi aflati in relatii contractuale de acelasi tip cu Hidroelectrica?

Se pare ca da, de vreme ce s-au prezentat cu totii la prelungirea contractelor bilaterale, cu cativa ani inainte de data expirarii lor. Este posibil ca Nicolas Buzaianu si ceilalti reprezentanti ai firmelor care aveau contracte bilaterale in derulare sa se fi temut ca in urma ofensivei declansate de Traian Basescu impotriva “baietilor destepti”, guvernul Boc va bloca toate contractele bilaterale, ordinul 445/2009 fiind un prim pas in acest sens.

Energy Holding face rost de 12,7 milioane de dolari iar apoi isi prelungeste contractul cu cinci ani

Stim cu certitudine ca prelungirea contractelor bilaterale dintre Hidroelectrica si cele trei firme reprezentate de Nicolas Buzaianu (Energy Holding SRL, Alpiq Romenergie SRL si Alpiq Romindustries SRL) s-a facut in aceeasi zi, adica pe 21 decembrie 2009 si a fost semnata din partea Hidroelectrica de noul director general Mihai Ciprian David. Arestat si el, anul acesta, in dosarul George Scripcaru (Brasov), Mihai David este un cunoscut al lui Buzaianu, el fiind sotul fostei sotii a lui Adrian Chebutiu, cel care a reprezentat atat Energy Holding (in forma din 2002 – Holdings ApS Romania SRL) cat si Energy Consult Romania SRL (fosta Hydro Energy), fiind numit in 2004 director la UCM Resita, o alta societate controlata, indirect, de acelasi Buzaianu.

energy.holding2-page-032 energy.holding2-page-033 energy.holding2-page-034

Nu stim daca prelungirea celor trei contracte s-a facut prin spaguirea “factorilor de decizie” din Ministerul Economiei (Videanu) si Hidroelectrica (David), asa cum afirma procurorii anticoruptie ca intentiona sa faca ”omul de afaceri” care a apelat la Udrea, dar stim ca prelungirea celor trei contracte  a fost precedata de intrarea unei mari sume de bani in conturile Energy Holding. Este vorba de 12.712.603 USD, bani cu care offshorul cipriot ENERGY HOLDING (CYPRUS) LIMITED a imprumutat firma Energy Holding SRL printr-un “contract de imprumut” semnat cu doua luni inainte de prelungirea oficiala a celor trei contracte, adica pe 24 octombrie 2009.

In vreme ce Energy Holding primeste 30 milioane de dolari, Udrea cere doar 5 

In vara lui 2010, cand procurorii DNA sustin ca Elena Udrea i-ar fi cerut lui Buzaianu 5 milioane de euro, in conturile Energy Holding SRL intra 30 milioane de dolari, tot in baza unui contract de imprumut intre aceasta firma si offshorul cipriot ENERGY HOLDING (CYPRUS) LIMITED. Contractul de imprumut a fost semnat pe 26 iunie 2010.

In conditiile in care contractele ce-l interesau in mod direct pe Buzaianu fusesera prelungite la sfarsitul anului anterior, “derularea” carui contract ar fi putut-o asigura, contra mitei de 5 milioane de dolari, fostul ministru Elena Udrea?

Daca era vorba despre Energy Holding, atunci traficarea influentei s-ar fi putut face fie prin asigurarea semnarii ultimului act aditional (nr.19), din 21 decembrie 2010, fie ca plata pentru servicii anterioare. Prin Actul aditional nr. 19, se fixeaza pretul pentru cantitatea de energie ce avea sa fie livrata in 2011, la 130 lei/MWh, printr-o derogare de la intelegerea facuta in decembrie 2009 (Act aditional nr.18), prin care se prevedea posibilitatea ajustarii pretului cu un coeficient mai mic sau egal cu coeficientul tinta de inflatie stabilita de BNR in anul anterior (2010), dar nu mai mare de 3,5%.

energy.holding2-page-037 energy.holding2-page-038

A fost favorizat Energy Holding prin acest document? Conform datelor de pana acum, Energy Holding a fost favorizata continuu in relatia cu Hidroelectrica, iar daca Buzaianu a fost dispus sa dea aproape 5 milioane de dolari numai pentru ca una dintre firmele sale (cea pentru care DNA dispune de dovezi!) sa-si deruleze contractul cu Hidroelectrica, este de presupus ca profitul firmei astfel protejate era de cel putin 10 ori mai mare, spaga fiind, de regula, 10% din castig.

Si in cazul celorlalte doua societati controlate de Buzaianu (Alpiq Romindustries si Alpiq Romenergie) au fost semnate acte aditionale, pe 20 decembrie 2010, prin care pretul fixat pentru energia ce urma sa fie livrata in 2011 a fost de 130 lei/MWh, sub pretul de pe piata libera (OPCOM).

ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: Actul Aditional nr. 19/20.12.2010

ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: Actul Aditional nr. 19/20.12.2010 (pag.1)

ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: Actul Aditional nr. 19/20.12.2010

ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: Actul Aditional nr. 19/20.12.2010 (pag.2)

ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: Actul Aditional nr. 19/20.12.2010

ALPIQ ROMINDUSTRIES SRL: Actul Aditional nr. 19/20.12.2010 (pag.3)

Energy Holding disponibilizeaza 3,96 milioane dolari, iar Udrea primeste, prin intermediar, 3,8 milioane cash

La începutul anului 2012, se afirma in comunicatul DNA, Elena Udrea “a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro”, adica un total de aproximativ 5 milioane dolari. Sigur, ramane de vazut ce-a facut ea pentru acesti bani, dar si ce avantaje a primit “omul de afaceri” Buzaianu in acest mod.

Coincidenta face ca tot la inceputul anului 2012, pe 1 februarie, Energy Holding sa returneze offshorului cipriot 3,96 milioane USD, suma ce reprezenta o parte din imprumutul contractat in 2010.

Cinci luni mai tarziu, pe 2 iulie 2012, in conturile Energy Holding SRL intra, din aceeasi sursa obscura (offshorul cipriot Energy Holding (Cyprus) Limited) alti 6 milioane de dolari, suma totala primita in acest mod de firma reprezentata de Buzaianu ridicandu-se la peste 48,7 milioane de dolari. Ce-a facut Energy Holding cu acesti bani nu se stie, dar Buzaianu a fost prins in flagrant sau a fost documentat incercand (cazul Udroiu-Bica) si chiar reusind (cazul Udrea), conform procurorilor anticoruptie, sa mituiasca persoane influente din zona sa de interes.

Documentul care consemneaza intrarile de bani din Cipru in conturile Energy Holding SRL este HOTĂRÂREA NR. 3/31.05.2013 a adunării generale a asociaților ENERGY HOLDING – S.R.L (publicata in MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA A IV-A, Nr. 4863/19.IX.2013), prin care s-a decis schimbarea actionarului majoritar al societatii, prin compensarea creantei de  47,75 milioane USD (detinute de offshorul cipriot asupra debitoarei Energy Holding SRL) cu contravaloarea partilor sociale emise de societate. Debitul este folosit, practic, pentru majorarea capitalui social al Energy Holding cu suma datorata, creditorul (Energy Holding (Cyprus) Limited)  ajungand sa detina astfel 99,94% din capitalul societatii, in vreme ce fostul actionar majoritar, societatea paravan olandeza M.V. MARKEN INVESTMENT & TRADING M.I.T., ramane cu doar 0,06%.

energy holding cyprus ltd

 

In definitiv, prin operatiunea de imprumut descrisa, s-au mutat banii dintr-un buzunar in altul schimbandu-se doar numele buzunarului din care, apoi, au fost alimentate alte buzunare.

DNA a facut tandari acoperirea „industriasului elvetian” Nicolas Buzaianu

Interventia lui Buzaianu pentru prelungirea unuia dintre contractele bilaterale preferentiale cu Hidroelectrica este, dincolo de operatiunile financiare ciudate descrise mai sus, o prima dovada certa ca finul si protejatul lui Dan Ioan Popescu, miliardarul refugiat in Elvetia se ascunde inca in spatele grupului Energy Holding. Altfel n-ar fi intervenit personal s-o mituiasca pe Elena Udrea, fie si prin intermediar.

O alta dovada a faptului ca Buzaianu n-a plecat niciodata din spatele Energy Holding & Alpiq este, cum spuneam, in dosarul disjuns de procurorii DNA, la sfarsitul anului trecut, din celebrul dosar al prietenei Elenei Udrea, Alina Bica, fosta sefa a DIICOT. Ordonanta de disjungere a fost publicata integral pe siteul turcescu.ro, ceea ce ne intereseaza pe noi fiind prezentat in paginile 12-14.

Procurorii DNA  vizeaza, pe de o parte, mituirea de catre Nicolae Bogdan Buzaianu (cu promisiunea nerefuzata a unei excursii in Dubai) a judecatorului Mihail Udroiu, consilierul procurorului sef al DIICOT, Alina Bica, pentru obtinerea unui document cu semnatura procurorului sef adjunct al DIICOT, necesar intr-un proces pe care Buzaianu il avea pe rol in decembrie 2013. Demersul a fost facut prin intermediul avocatului Zbîrcea Gabriel Ionel, omul de afaceri Stoica Marius Constantin si Țicu Lavinia Elena, nimeni alta decat directorul financiar al ENERGY HOLDING SRL.

Bica-12 1

Bica-13 1

Pe de alta parte, in acelasi dosar exista informatii conform carora Nicolae Bogdan Buzaianu ar fi folosit o retea infractionala compusa din cinci persoane ce utilizau, dupa modelul din dosarul privatizarilor strategice, cartele telefonice oferite de Buzaianu si ”intalniri conspirate” in scopul derularii unor actiuni de trafic de influenta pentru solutionarea favorabila a unor contracte din domeniul sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala, si solutionarea favorabila a unor dosare in care erau implicate firme ale lui Nicolae Bogdan Buzaianu (inclusiv Energy Holding).

Este vorba despre influentarea instantelor in dosare aflate pe rolul Tribunalului Bucuresti, sectia a VI-a si a VII-a civila, ce vizeaza exact traderii lui Buzaianu: Energy Holding SRL, Alpiq Romenergie SRL si Alpiq Romindustries SRL.

Dosarele vizeaza, pe de o parte, actiuni in despagubire formulate de Hidroelectrica impotriva traderilor Energy Holding, Alpiq Romindustries si Alpiq Romenergie, care s-au judecat la sectia a VI-a civila a Tribunalului Bucuresti, iar pe de alta parte, actiuni in despagubire intentate societatii Hidroelectrica de catre cei trei traderi de energie, dosare aflate pe rolul Sectiei a VII-civila.

In prima categorie sunt dosarele 22864/3/2013 (parat Energy Holding), 22857/3/2013 (parat Alpiq Romenergie) si 22862/3/2013 (parat Alpiq Romindustries), iar in cea de-a doua dosarele 22367/3/2013 (reclamant Alpiq Romenergie solicita suma de 215.752.920,21 lei), 22062/3/2013 (reclamant Energy Holding solicita despagubiri de  1,047 miliarde lei) si 22371/3/2013 (reclamant Alpiq Romindustries solicita despagubiri de 398.615.235,65 lei).

In actiunile introduse de Hidroelectrica, firmelor lui Buzaianu li se cer despagubiri in cuantum egal cu diferenta dintre pretul energiei de pe piata libera si pretul din contractele bilaterale, iar in actiunile intentate de traderii din grupul Energy Holding, societatii Hidroelectrica i se cer  despagubiri totale de 1.661.677.064.65 lei (375 milioane euro).

Pana acum, in cele trei dosare de la sectia a VI-a civila instanta a dat castig de cauza firmelor lui Buzaianu, unul dintre dosare (nr.22857)  fiind castigat definitiv, in apel, de Alpiq Romenergie, ceea ce poate insemna si ca traficul de influenta al lui Nicolas Buzaianu a avut efect.

dosar 22857

dosar 22862

dosar 22864

In celelalte trei dosare, aflate pe rolul sectiei a VII-a Civila (sindic), influenta “industriasului” Buzaianu nu pare a avea deloc trecere la judecatorul care instrumenteaza cauzele.

In concluzie, daca in dosarul disjuns din dosarul Bica procurorii DNA detin probe ca ”desteptul” de Buzaianu a intervenit pentru rezolvarea favorabila a dosarelor, atunci dincolo de latura penala a faptei constatam ca in 2013 el controla inca acele afaceri, fie ca patron, fie ca intermediar al patronatului.

Avand in vedere forta de negociere financiara a acestui personaj, care pare a-i fi cumparat pe toti ministrii Economiei din 1997 incoace,  la pachet cu toti directorii generali ai Hidroelectrica, iar mai nou pe membrii Directiei Generale de Concurenta din cadrul Comisiei Europene, o intrebare al carei raspuns urmeaza sa-l aflam este cine se afla in stanga, sau in spatele elvetianului Nicolas Buzaianu?

Intrebarea este corect pusa cata vreme ”vehiculele” prin care se misca Buzaianu pe sarmele statului roman trec nu numai prin Cipru, Elvetia sau Olanda, ci si prin Moldova KGB-istului Iavorski sau, mai nou, a fostului ofiter GRU Boris Golovin, administratorul unei societati din Chisinau detinute chiar de ENERGY HOLDING (Cyprus) LIMITED (fosta Atell Investements Limited – nume sub care i-a transferat lui Buzaianu in cont, in 2005, 20 milioane de euro pentru 5% din Energy Holding!), adica tocmai de firma care, cum am aratat, a preluat contra sumei de peste 44 milioane de euro, in 2013, controlul total al firmei lui Buzaianu, Energy Holding SRL.

Societatea din Chisinau, detinuta prin offshorul cipriot Energy Holding (Cyprus)Limited si administrata de agentul rus Boris Golovin se numeste Intreprinderea cu Capital Strain MOLD  ITERA ENERGY SRL:

energy holding cyprus_ Golovin

moldova golovin 1

 

Dan Badea