”Moșia” vameșului Ungureanu

Categorie: BlogrollEXPORTinvestigJustitie

Ionel Ungureanu, fostul sef al vamii Stânca Costești

Ioan Ungureanu, fostul sef al vamii Stânca Costești

Acțiunile declanșate de organele de urmărire penală, începând cu februarie 2011, împotriva operațiunilor de contrabandă derulate prin vămileromânești, care au zguduit atunci întreg sistemul național decontrol la frontiera de stat (vamă și poliție de frontieră) au fost dateuitării, iar contrabanda a reînflorit cu și mai multă vigoare. Au fost vizate atunci, printre altele vămile din Siret (județul Suceava), Stamora Moravița (județul Timiș), Albița (județul Vaslui), Ploiești (județul Prahova), Halmeu (județul Satul Mare) și Stânca Costești (județul Botoșani). Puțini știu, așadar, că acele acțiuni în forță ale DIICOT, au fost doar un impuls de moment al autorităților și că lucrurile au revenit la starea de ”normalitate” de dinaintea descinderilor. Totodată sunt și mai puțini cei care cunosc aceste lucruri și sunt dispuși să vorbească despre ele. Pentru că o perioadă m-am ocupat de zona Moldovei, am primit anumite informații extrem de interesante de la persoane din interiorul sistemului vamal, mai precis de la ultima dintre vămile înșiruite mai sus: Vama Stânca Costești.
Este vorba despre un punct vamal în care practicile de contrabandă sunt mai vii ca niciodată, iar șeful instituției, Ioan Ungureanu, mutat provizoriu într-o altă locație, ca șef Birou Vamal la Aeroportul Salcia din Suceava, va fi, conform surselor noastre, readus în curând pe același post în care este indispensabil pentru a controla sistemul bine pus la punct de contrabandă organizată și de drenare a banilor publici către partide și politicieni care-l protejează de mulți ani, fonduri ce alimentează economia subterană și se circumscriu, în esență, crimei organizate.
Revenirea lui Ioan Ungureanu în fruntea vămii Stânca Costești, preconizată a avea loc după terminartea concediului prelungit în care se află acesta, ar însemna repunerea pe roate a mașinăriei de făcut bani pentreu partid.
Șoferul contrabandist al vămii, reîncadrat în funcție
Ce știm despre Vama Stânca Costești? Dacă ne-am lua după presa centrală, mai nimic. Aflăm însă, din presa locală că este singura vamă românească în care mărfurile de contrabandă erau introduse în țară inclusiv cu mașina institu

soferul Andrei Corneschi

soferul contrabandist Andrei Corneschi

ției. Deși, în august 2011, jumătate dintre angajații instituției erau urmăriți penal pentru operațiunile de contrabandă ce au făcut obiectul descinderilor DIICOT din acea perioadă, șeful Biroului Vamal Stânca Costești declara atunci că singurul vinovat de contrabandă era șoferul Andrei Corneschi, singurul angajat arestat după ce fusese prins în timp ce transporta țigări cu timbru din Republica Moldova, la Botoșani, chiar cu mașina vămii, șofer ce avea o vechime de 15 ani în acea vamă și până atunci nu primise nicio sancțiune.

Astăzi, Andrei Corneschi, șoferul contrabandist, este reangajat (menținut pe post) la aceeași vamă, de către Ioan Ungureanu, șeful instituției, cel care declara atunci că vina pentru contrabanda descoperită de DIICOT la Stânca Costești este…doar șeferul punctului vamal.
Respins la examenul profesional, dar repus în funcție de instanță
O altă premieră națională din domeniul vamal, petrecută tot la Vama Stânca Costești este aceea că inspectorul vamal Alois Baur, unul dintre oamenii de bază ai șefului instituției, Ioan Ungureanu – cel fără știința căruia nu mișcă nimic într-ale contrabandei în vama respectivă -, deși a picat examenul susținut în iulie 2011, a fost repus pe funcție de o instanță de judecată. Cu toate că este cel mai vechi și mai cercetat vameș, subiect al mai multor dosare penale privind faptele sale asimilate corupției, inspectorul Baur a fost singurul care a pierdut examenul din iulie 2011, dar, sfătuit de șeful său Ungureanu, a contestat procedura de susținere a examenului, iar Curtea de Apel Suceava a decis ca acesta să fie repus în funcţie pe motiv că este competent, iar rezultatul examenului susţinut este irelevant în ceea ce priveşte „cunoştinţele profesionale” ale vameşului.
Decizia Curții de Apel Suceava este incredibilă.
Instanțele au ajuns să decidă cine este prost sau deștept în țara asta, pe motiv de procedură. Pare incredibil, dar lucrurile chiar așa stau. Iată ce se consemnează pe site-ul portal.just.ro, la Curtea de Apel Suceava, în dosarul 909/39/2011 unde reclamantul este inspectorul vamal Baur Alois (singurul respins la examenul din iulie 2011, cu un punctaj de 150 puncte), iar pârâți sunt Autoritatea Națională a Vămilor București (ANV) și ANAF. ” Admite în parte cererea de anulare a examenului organizat de pârâta Autoritatea Naţională a Vămilor în perioada 18 – 29 iulie 2011, în sensul că anulează parţial acest examen, doar în ceea ce îl priveşte pe reclamantul Baur Alois. Admite cererea de anulare a Ordinului nr.7126/02.08.2011 emis de pârâta Autoritatea Naţională a Vămilor, cerere formulată de reclamantul Baur Alois în contradictoriu cu A.N.V. Anulează Ordinul nr. 7126/02.08.2011, emis de Autoritatea Naţională a Vămilor. Dispune reîncadrarea reclamantului Baur Alois în funcţia publică de inspector vamal, grad profesional principal la Biroul Vamal Stanca Costeşti. Obligă pârâta Autoritatea Naţională a Vămilor să plătească reclamantului Baur Alois o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi recalculate de care ar fi beneficiat începând cu data de 08.08.2011 până la data reintegrării efective. Obligă pârâtele să plătească reclamantului suma de 1874 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare”.
 anexa portal just
Contrabanda şi evaziunea fiscală
În schimb, în ceea ce priveşte activităţile din vamă, nu s-a schimbat nimic. Conform surselor nostre, contrabanda cu ţigarete, cu alcool, cu produse alimentare şi industriale este în floare. ”Trec şi români şi moldoveni în număr mare prin P.T.F. Stânca-Costeşti (cel mai modern punct de trecere a frontierei din judeţul Botoşani), cu autoturisme, microbuze, autocare, având asupra lor, la vedere sau ascunse prin bagaje, produse din categoriile susmenţionate. Şi le introduc în ţară fără a achita taxele impuse de lege, cu acordul vameşilor şi poliţiştilor de frontieră oferit contra unor sume nici prea mari, nici prea mici. Acestea toate se petrec cu ştiinţa şi sub protecţia lui Ungureanu Ioan” – ni se spune. Dar parcă oricât s-ar trece, tot nu e de-ajuns.
 tigari contrabanda1 tigari ascunse persil tigari ascunse in cannistre _ masina soferuluii Corneschi
Şi în ciuda „bunăvoinţei funcţionarilor vamali” şi contrabandiştii au început să emită pretenţii tot mai mari, ”iar dacă nu sunt lăsaţi să treacă graniţa cu minimum 2000 de pachete de ţigarete la bordul autoturismelor de lux personale, trec înapoi în Republica Moldova supăraţi, cu tot cu marfa de contrabandă (care se impunea a fi confiscată), fără a ţine cont de, ba chiar sfidând, autoritatea vameşilor şi a poliţiştilor de frontieră” – spune un vameș (care a trecut examenul din 2011).
Rețeaua lui Ungureanu
 vama-stanca-11
Întrucât, cel puțin pînă la descinderea DIICOT, afacerile mergeau bine, Ungureanu şi-a apropiat superiori de-ai săi, indiferent de regim, participând la nunţi, cumetrii, botezuri, şedinţe de-ale vameşilor şi partide de pescuit cu oameni „mari”, precum: Dorel Fronea – însuşi vicepreşedintele A.N.A.F., director al A.N.V., Gică Dănilă – botoşănean la origine şi director adjunct în cadrul Direcţiei de Supraveghere, Accize şi Operaţiuni Vamale, Gheorghe Stambelu – director al Direcţiei Resurse Umane, Organizare Generală şi Perfecţionare, şi ultimul dar nu cel din urmă, Ioan Dumitru Boţa – director al Direcţiei Economice, Investiţii şi Administrarea Serviciilor din cadrul A.N.V., indivizi care l-au sprijinit în dese rânduri, unii cu aprobări, alţii cu fonduri şi chiar sfaturi.
Dar demni de menționat ca membri ai rețelei Ungureanu sunt şi şefii mai mici, dar la fel de importanţi, precum suceveanul Dănuţ Bolohan, fost director al Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, actualmente director al unei „unităţi de producţie” mai mici, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi, respectiv Liliana Ion, în prezent director adjunct al D.R.A.O.V. Iaşi, de numele şi persoana căreia se leagă un imens scandal de corupţie anchetat de Direcţia Naţională Anticorupţie la nivelul anului 2010, privind perioada când aceasta conducea cu mâna-i de fier „regionala”.
Gelu Tofan a devenit morar
 tofan
Gelu Tofan (foto: stiri.botosani.ro)
Interesant este că Ioan Ungureanu nu a reușit să și-l apropie pe actualul șef al ”regionalei”, botoşăneanul Pintilei Ioan, care are alte planuri cu vămile subordonate instituţiei pe care o coordonează, şi anume schimbarea oamenilor aparţinând „foştilor” cu forţe proaspete şi loiale excelenţei sale. Iar şeful B.V.F. Stânca i-a amintit lui Gică Dănilă despre vremurile bune când mergeau la pescuit, ni se spune, iar acesta a reacționat „mârâind” la Ioan Pintilei, care s-a declarat învins pentru moment. Așa se face că, pentru directorul „regionalei”, Ioan Ungureanu e mai mult decât un ghimpe în coastă.
Dar în perioada de la numirea lui Pintilei şi până în prezent, Ungureanu nu a stat cu mâinile în sân ci, ca să-şi demonstreze valoarea, a realizat demersurile necesare redeschiderii tranzitului cu mărfuri prin P.T.F. Stânca-Costeşti, un proiect cerut insistent de omul de afaceri Gelu Tofan, scăpătat după ce firma sa, Tofan Internațional a intrat (în 2009) în insolvență. Tofan deține acum firma „Moara lu’ Tofan” care a obținut o finanțare din fonduri europene de 5 milioane de euro, iar materia primă va fi importată din Republica Moldova. El are nevoie însă ca Vama  Stânca Costești să permită trecerea tirurilor sale cu cereale, solicitâns în acest sens sprijinul camerei de Comerț și Industrie Botoșani. „Au mai fost solicitări şi din partea altor oameni de afaceri, însă doar domnul Tofan a făcut o cerere scrisă şi motivată în acest sens.  El investeşte într-o moară cu o capacitate mare de producţie şi este foarte interesat ca Vama Stânca să fie şi de trafic de mărfuri. Are de trecut prin vamă 150 de tiruri şi ar avea economii importante la transport să nu mai folosească vămile din Sud şi să poată trece direct pe la Stânca. De fapt un astfel de punct vamal cu trafic comercial ar fi benefică pentru toată partea de Nord a României şi a Republicii Moldova”, a declarat pentru presa locală Dorin Romeo Floareş, preşedintele Camerei de Comerţ Botoşani.
În acest sens, dar beneficiind de  de aportul  superiorilor săi menţionaţi anterior, dar și al unei vaste rețele din cadrul sistemului compusă din fostul Prefect de Botoşani, Adrian Constantinescu, președintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, botoşăneanul Mihai Ţurcanu, ministrul secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dumitru Daniel Botănoiu, preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (C.C.I.A.) Botoşani, Dorin Romeo Floareş, şeful serviciului Afaceri Europene şi Conducerea Serviciilor Publice Deconcentrate din cadrul Prefecturii Botoşani, Emil Moga, precum şi cu susţinerea lui Gheorghe Tofan, important om de afaceri originar din Botoşani, a lui Bogdan Andronovici-Butur, avocat din municipiul Iaşi, şi Vasile Bîrzoi (zis Lică) din aceeaşi localitate, aceştia din urmă cunoscând persoane influente care ar fi contribuit la materializarea dorinţei sale, Ungureanu a obţinut autorizaţiile necesare pentru redeschiderea tranzitului cu mărfuri prin P.T.F. Stânca Costeşti. Un lucru la fel de bun pentru traficul legal de mărfuri din zonă, cât și pentru contrabandă.
Ungureanu a brevetat modelul Butur, adică al crimei organizate
Iar pentru că un demers de o asemenea importanţă deschide noi portiţe de obţinere a unor foloase materiale substanţiale, în special pentru directorul vămii Stânca şi cunoscând că o vamă cu adevărat importantă are şi comisionari vamali afiliaţi, Ioan Ungureanu a procedat la orientarea actului decizional aflat în competenţa sa, către crearea de noi surse de venit, după cum a învăţat de la „tăticul” Eugen Marian Butur, lucrând cu aceiaşi oameni, în schimb perfecţionând modelul brevetat de cel din urmă.
Astfel, urmând reţeta lui Butur vizând Trans Atlantic SRL Iaşi, şeful vămii Stânca a favorizat firma de comisionariat vamal Romold Comisionar SRL din Iaşi, al cărei reprezentant este Anca Bîrzoi, nepoată a lui Eugen Butur, să deschidă un punct de lucru şi să demareze activitatea în cadrul biroului vamal menţionat.
Aceasta a fost implicată în perioada 2002-2007 alături de fiica lui Butur, actualmente Andronovici-Butur Oana-Roxana, psiholog militar, în activităţi ilegale relevate în mass-media locală la vremea respectivă, în raport cu activitatea Trans Atlantic SRL, condusă şi în prezent de Bîrzoi Anca.
Pentru cei care nu știu, este demn de semnalat că Anca Bîrzoi este nimeni alta decât soţia lui Vasile Bîrzoi (zis Lică), menţionat anterior ca şi cunoştinţă apropiată a lui Ungureanu Ioan, implicat la nivelul anului 2006, alături de omul de afaceri ieşean Ioan Budeanu, într-un caz de evaziune fiscală şi înşelăciune, care, prin legăturile sale, l-a sprijinit pe şeful vămii Stânca în demersurile sale.
Totodată, verişoara Ancăi Bîrzoi şi fiica lui Eugen Butur, Andronovici-Butur Oana-Roxana este soţia avocatului Bogdan Andronovici-Butur, de asemenea menţionat ca apropiat al lui Ungureanu Ioan şi unul dintre cei care l-au sprijinit pe acesta, prin prisma conexiunilor sale la nivelul autorităţilor, în redeschiderea traficului cu mărfuri prin vama Stânca.
În concluzie, totul se dovedeşte a fi o afacere prosperă şi ilegală de familie. E tare ciudat faptul că autorităţile „competente” (D.N.A., D.I.I.C.O.T., S.R.I., D.G.I.P.I.) nu observă aceste lucruri ușor de aflat de un jurnalist pe baza unor surse din interiorul uneia dintre vămile de la capătul țării.
Dacă informația noastră privind revenirea lui Ungureanu la locul faptei, așa cum i-a promis Gheorghe Stambelu de la Resurse Umane (fost lider în federația sindicală a lui Vasile Marica, fost secretar general al ANFP, transferat la vamă de către Gelu Stefan Diaconu, promovat apoi temporar în funcția de director al Directiei Resurse Umane, Organizare Generala si Perfectionare și titularizat fraudulos pe această funcție), este reală, atunci cercul se închide și toată lumea va fi mulțumită, cu excepția contribuabilului tot mai împovărat de taxe și impozite.

Anexa:

candidat puncte proba scrisa puncte interviu total puncte admis/respins
1 Sorin Pavăl 84 90 174 admis
2 Bogdan Andrei Şeptilici 88 85 173 admis
3 Vasile Costică 96 70 166 admis
4 Miselina Ciorobâtcă 80 85 165 admis
5 Doina Prodan 80 85 165 admis
6 Ioan Ungureanu 80 85 165 admis
7 Felix Constantin Panţiru 76 85 161 admis
8 Dan Chelaru 80 75 155 admis
9 Alois Baur 80 70 150 respins

Rezultatul examenului de evaluare profesională din 2011, organizat de Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi

Dan Badea