Un dosar plimbat intre Politie si Parchet asteapta solutia procurorilor anticorupti
Dan Radu Rusanu s-a aflat recent in atentia presei pentru implicarea sa in devalizarea Chimpex SA Constanta. Cazul se afla, astazi, in atentia procurorilor anticoruptie, desi numele deputatului liberal nu apare in mod explicit in documente. Legaturile de afaceri dintre Rusanu si cei care au administrat direct jefuirea Chimpex sunt insa mai mult decât evidente câta vreme sotia parlamentarului a beneficiat de contracte avantajoase in relatia cu operatorul portuar.
Pe numele administratorilor Chimpex au fost intocmite dosare penale pentru comiterea unor infractiuni grave.
Deputatul liberal Dan Radu Rusanu, partas la devalizarea Chimpex Constanta
(foto Razvan Chirita)
Desi, in urma cu doua luni, deputatul liberal Dan Radu Rusanu a negat orice implicare in devalizarea Chimpex SA Constanta, salariatii acestei societati il contrazic pe acesta cu documente. In luna februarie, Politia Transporturi Constanta a finalizat un dosar in care una dintre firmele controlate de familia parlamentarului este acuzata ca, printr-o inginerie financiara, a tras un „tun“ de aproximativ cinci milioane de dolari doar printr-o simpla subevaluare a celui mai important activ al Chimpex. Aparitia in presa a acestei informatii a declansat un adevarat circ mediatic. Politia sustine ca a trimis dosarul la DNA, institutie care a infirmat insa acest lucru. Ciudat, dar dosarul a ajuns la Parchetul de pe lânga Judecatoria Constanta, fara ca anchetatorii sa-si explice motivul. Ulterior, printr-un comunicat de presa, s-a anuntat ca dosarul in cauza va ajunge la DNA Constanta. Din acel moment, peste acest caz s-a asternut linistea.
Dan Radu Rusanu neaga orice apartenenta la afacerile derulate de operatorul portuar Chimpex SA Constanta, in pofida tuturor evidentelor. Astfel, printre beneficiarii acestor contracte se afla una dintre societatile de familie ale parlamentarului, Danis Metcom SRL, firma care a avut câstiguri de milioane de dolari din relatia cu administratia Chimpex.
Totul a inceput in anul 1999, când Fondul Proprietatii de Stat a scos la vânzare 70 la suta din actiunile SC Chimpex SA Constanta. Firma preferata pentru preluarea acestui pachet de actiuni a fost Rompac International SA, o societate care apartine omului de afaceri Dan Constantin Gritac. Potrivit contractului de vânzare– cumparare, Rompac International se obliga sa faca investitii de capital si de mediu in cadrul Chimpex, instituindu-se in acest sens o garantie ce consta intr-un drept de gaj asupra a 35% din actiunile cumparate. Nerealizarea investitiilor promise ar fi condus inevitabil la pierderea controlului de catre Rompac asupra societatii constantene. Ulterior insa, in urma unei majorari de capital s-a ajuns in situatia in care, indiferent daca statul ar fi executat sau nu gajul instituit, Rompac Intenational si-a asigurat majoritatea in Consiliul de Administratie al Chimpex.
Imediat dupa preluarea controlului, administratorii Rompac au trecut la devalizarea Chimpex, primul „tun“ fiind tras in favoarea actualului deputat PNL Dan Radu Rusanu. Acest lucru s-a aflat in atentia Politiei Transporturi Constanta care a instrumentat dosarul privind cumpararea unor depozite ale Chimpex de catre SC Danis Metcom SRL la preturi mult subevaluate. Astfel, in anul 1999, intre Chimpex SA si Danis Metcom s-a incheiat un contract de vânzare-cumparare a activului D2, constând in 14 hectare de teren in centrul orasului Constanta, pe care se afla 14 corpuri de cladire.
Suma tranzactiei, facuta la valoarea de inventar, a fost de aproximativ 2 miliarde de lei vechi, in conditiile in care valoarea reala a activului era de 5 milioane de dolari, iar chiria lunara incasata pe spatiile respective se ridica la aproximativ 100.000 de euro. Chiar daca Rusanu a declarat ca Danis Metcom a preluat prin concesiune terenurile aferente activului D2, afacerea se dovedeste extrem de profitabila. Ulterior insa, la câteva luni dupa perfectarea acestei afaceri, liberalul avea sa se revanseze fata de cei care i-au dat pe mai nimic aceasta avere, oferindu-le, din pozitia de presedinte al Exim Bank la vremea respectiva, un credit de câteva sute de miliarde de lei. Creditul avea sa fie rambursat dupa patru ani si dupa mai multe presiuni din partea urmasului lui Rusanu la conducerea Exim Bank, Mariana Diaconescu, nimeni alta decât sotia fostului ministru al justitiei Cristian Diaconescu.
Relatia familiei Rusanu cu Constantin Dan Gritac, patronul Rompac International, care a preluat Chimpex, este mult mai sofisticata. Legatura intre cei doi oameni de afaceri este sotia lui Dan Radu Rusanu.
Caracatita Rusanu-Gritac
Interesul si implicarea directa a lui Dan Radu Rusanu in afacerea Chimpex sunt probate de faptul ca firma Danis Metcom ii apartine. Astfel, conform datelor furnizate de Registrul Comertului, societatea are drept actionar majoritar pe sotia deputatului, Anca Daniela Rusanu. Relatia familiei Rusanu cu Constantin Dan Gritac, patronul Rompac International, care a preluat Chimpex, este mult mai sofisticata. Veriga de legatura intre cei doi oameni de afaceri este sotia lui Dan Radu Rusanu. Astfel, Rusanu Anca Daniela este administrator la International SA si la Cereal Com Import-Export SRL, doua dintre firmele in care este direct implicat si Constantin Dan Gritac. International SA, societate care detine celebrul hotel cu acelasi nume din Sinaia, are printre actionari societatea Rompac International SA, firma care a cumparat de la FPS pachetul majoritar de actiuni la Chimpex Constanta. Prin umare, aici, sotia lui Dan Radu Rusanu a administrat direct o afacere a lui Gritac.
Este simplu de inteles, in aceste conditii, de ce, la rândul lui, Gritac i-a oferit pe tava nevestei parlamentarului activele Chimpex. Pe de alta parte, si aici este vorba despre o alta „panama“ asemanatoare cu devalizarea Chimpex, cea de-a doua societate patronata de Anca Daniela Rusanu, Cereal Com Import-Export SRL, face parte din actionariatul Comcereal Dâmbovita SA, controlata de acelasi Constantin Dan Gritac. Actionarii firmei dâmbovitene sunt Rompac International SA (55,4%), Cerealcom Import Export SRL (15,9%), SIF Oltenia SA (22,6%) si alti actionari nesemnificativi. Mentionam ca Cereal Com Import-Export SRL este singura firma cu acest nume din sectorul 1 al Capitalei, unde a fost inregistrata Cerealcom Import Export SRL, fiind vorba probabil de o eroare de dactilografiere in actionariatul Comcereal Dâmbovita SA.
Chimpex vine cu banii, Rusanu cu portofelul
O alta escrocherie marca Gritac & Rusanu consta in scoaterea unor sume importante de bani din conturile Chimpex, fara nici o justificare serioasa. La inceputul anului 2002, intre Comcereal Dâmbovita SA si Chimpex SA Constanta se incheie un contract de asociere in participatiune, in vederea infiintarii unei asociatii fara personalitate juridica al carei obiect de activitate se refera la colectarea si depozitarea marfurilor cerealiere, operatiuni de reconditionare, inchirieri de vagoane de cale ferata si alte mijloace de transport, incheierea de contracte de achizitie si de vânzare, lucrari de realizare a productiilor agricole pe suprafetele ce le are in administrare etc. Contractul a fost incheiat pentru o perioada de patru ani si trebuia sa expire la data de 10 ianuarie 2006.
Partea cea mai interesanta a afacerii o constituie contributia partilor la constituirea asociatiei. Astfel, in timp ce Chimpex a venit cu un aport cash in valoare de 30,4 miliarde de lei, Comcereal Dâmbovita a pus la dispozitie doua silozuri pe care le-a evaluat la 120 de miliarde, preluând astfel controlul asociatiei. In spatele acestei asocieri s-a aflat, de fapt, o inginerie financiara a lui Dan Gritac prin care a mutat cele 30 de miliarde dintr-un buzunar in celalalt. Dupa transferarea de catre Chimpex a banilor in contul asociatiei, Comcereal a cautat diverse pretexte pentru a rezilia contractul de asociere, lucru infaptuit pe data de 31 octombrie 2003. Motivul invocat de Gheorghe Nedelcu, directorul de la Comcereal Dâmbovita, a fost acela ca „din pacate anul agricol 2003 a fost compromis din cauza factorilor climatici“.
De mentionat este faptul ca si aceasta afacere a facut obiectul unui dosar instrumentat de ofiteri ai Politiei Transporturi Constanta. Anchetatorii au descoperit ca, la momentul infiintarii asociatiei, cele doua silozuri cu care Comcereal Dâmbovita SA a paticipat la constituirea asociatiei erau gajate in favoarea altor creditori. Mai mult, ulterior, spun anchetatorii, cele doua silozuri (unul in Gaesti si celalalt in Târgoviste) au fost gajate pentru a doua oara, pentru a garanta obligatiile pe care Rompac International, ca asociat la Chimpex SA, le avea la SC Glencore Proteine SA.
Azomures sterge urma
Dupa devalizarea Chimpex, printr-o noua inginerie la care si AVAS si-a dat concursul, Rompac International isi sterge urmele. Astfel, in septembrie 2004, societatea Azomures preia toate actiunile detinute de Rompac la Chimpex, inclusiv creantele acesteia. Cea mai mare creanta se ridica la 5,2 milioane de dolari si provenea dintr-un credit luat de Rompac de la Robank, credit gajat cu 53,4% din capitalul social al Chimpex. Dupa rezolvarea de catre Azomures a litigiului cu Robank, aceasta societate a devenit noul proprietar al Chimpex. O data cu preluarea patrimoniului Chimpex, noii patroni au preluat si metehnele fostilor administratori. Astfel, in luna august a anului trecut, noul director al Chimpex, Mihai Zaharia, incheie un contract de prestari servicii cu firma turceasca Team Chartering & Shipping Services Co. LTD, printre actionarii careia se afla si Mustafa Demirel, membru in Consiliul de Administratie de la Chimpex.
Obiectul contractului il constituia „demolarea si evacuarea molozului rezultat din demolare pâna la cota zero a cladirilor existente in incinta SC Chimpex SA Constanta“. Valoarea acestor operatiuni a fost de 250.000 de euro. In paralel insa, acelasi Zaharia, spun surse din interiorul Chimpex, a mai incheiat trei contracte cu alte societati pentru aceleasi operatiuni. Primul dintre acestea, incheiat cu firma Cimenler Madencilik Sanayi Ve Tigaret Limited Sirketi, viza inchirierea unor utilaje folosite la demolari (excavator, autocamioane, brat spargator beton). Celelalte doua contracte au fost incheiate cu alte doua firme, unul pentru dezafectare cladiri si celalalt pentru demolarea prin implozie. Costul acestor ultime contracte s-ar fi ridicat, conform surselor citate, la inca 250.000 de euro. Adica, aceeasi lucrare ar fi fost platita de doua ori.
Avere imensa pentru un fost functionar la stat, abonat la contracte «grase» Secretarul Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu ales deputat în circumscriptia electorala nr. 22 a judetului Hunedoara, detine, impreuna cu familia, o avere imensa pentru un functionar care toata viata a lucrat la stat. Astfel, conform declaratiei de avere depusa pe site-ul Camerei Deputatilor, Dan Radu Rusanu a beneficiat, intre anii 1997-2005, de sapte retrocedari de terenuri in judetele Arges (zona Rucar) si Brasov, in suprafata totala de 81 de hectare, impartite in forestier, intravilan si faneata. In anii 1997, 1998, 2000 a cumparat trei terenuri in suprafata de 29,4 hectare in judetele Arges (zona Dambovicioara) si Ilfov (Voluntari).
De asemenea familia Rusanu mai detine prin contract de asociere din anul 1993 un imobil in suprafata de 860 de metri patrati situat pe strada Emil Pangrati din Capitala. Totodata, el declara ca familia sa a primit mostenire, in anul 1983, bijuterii a caror valoare de piata se situeaza intre 50.000 si 55.000 de euro. In declaratia de avere mai sunt mentionate si plasamentele in cele 11 societati detinute de familie a caror valoare se ridica la peste 5,5 miliarde de lei vechi. Venitul familiei Rusanu, pe anul 2004, din salarii, dividende si dobanzi bancare a fost de peste 10 miliarde de lei vechi. Din aceasta suma, 200 de milioane de lei vechi au fost obtinuti din incasarea dobanzilor bancare. Numai ca rubrica „Conturi si depozite bancare“ din declaratia de avere a lui Dan Radu Rusanu este necompletata.
Dan Radu Rusanu neaga toate acuzatiile care i se aduc
Referitor la acuzatiile care ii sunt aduse, deputatul Dan Radu Rusanu a precizat ca societatii Danis Metcom SRL i-au fost concesionate, si nu vandute, terenurile aferente activului D2 de la Chimpex. Suprafata acestor terenuri, a spus in urma cu cateva luni Rusanu, este de 7,5 ha si pe ea se afla 12 hale. Rusanu a acuzat proasta administrare a activelor Chimpex, fapt ce a dus la pierderi imense de care firma Danis Metcom nu se face vinovata. Referitor la creditul acordat firmei constantene de catre EximBank, Dan Radu Rusanu a afirmat ca acesta a fost aprobat de Consiliul de Administratie al bancii, in deplina legalitate si a fost rambursat integral in 2004.
Administratori penali
Dan Radu Rusanu s-a aflat recent in atentia presei pentru implicarea sa in devalizarea Chimpex SA Constanta. Cazul se afla, astazi, in atentia procurorilor anticoruptie, desi numele deputatului liberal nu apare in mod explicit in documente. Legaturile de afaceri dintre Rusanu si cei care au administrat direct jefuirea Chimpex sunt insa mai mult decât evidente câta vreme sotia parlamentarului a beneficiat de contracte avantajoase in relatia cu operatorul portuar. Pe numele administratorilor Chimpex au fost intocmite dosare penale pentru abuz în serviciu în forma calificata, înregistrarea de operatiuni sau cheltuieli nereale, folosirea cu rea-credinta a bunurilor si creditului societatii în scop contrar acesteia, efectuarea cu stiinta de înregistrari inexacte având drept consecinta denaturarea veniturilor.
Dan Badea, Ion Alexandru, Eduard Pascu
Material apărut în Gardianul din 10.04.2006