Micile secrete ale lui Emil Boc

Categorie: BlogrollEXPORTMicile secrete ale lui...


Nu are afaceri, vile, limuzine de lux si nici conturi grase in banci. Emil Boc este, din acest punct de vedere, un politician atipic pentru Romania.

Emil Boc, premiantul clasei politice.

Emil Boc s-a nascut pe 6 septembrie 1966, in comuna clujeana Rachitele. Este casatorit, din iulie 1994, cu Oana Boc si are doua fete, Cezara (10 ani) si Patricia (7 ani). Oana, sotia lui, este lector universitar la catedra de lingvistica generala si semiotica a Facultatii de Litere din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cariera profesionala

In 1991, a absolvit cursurile Facultatii de Istorie si Filozofie, iar in 1995 Facultatea de Drept. In perioada 1991-1993, a fost profesor la Scoala Normala “Gheorghe Lazar” din Cluj-Napoca, iar intre 1994-1997 a fost asistent la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative. Din 1996, este avocat in Baroul Cluj, iar in anul 1997 a devenit lector universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Babes-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

A predat cursul de drept constitutional si politici publice la Universitatile Bogdan Voda si Avram Iancu, precum si la SNSPA. In anul 2000, si-a luat doctoratul in stiinte politice si filozofie politica si este doctorand in drept constitutional si institutii politice. Astazi, este conferentiar universitar la Facultatea de Stiinte Politice si Administratie Publica si la Facultatea de Drept din cadrul UBB.

Politicianul

In 2000, Emil Boc a fost ales presedinte al Biroului Politic Judetean al PD – Cluj si deputat pe listele PD. In 2003, a devenit lider al grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor si presedinte executiv al partidului condus de Traian Basescu. Un an mai tarziu, in 2004, a candidat din partea Aliantei D.A. PNL- PD la alegerile pentru primaria orasului Cluj-Napoca. In mod surprinzator, Boc a reusit sa castige alegerile si sa-l inlature, astfel, pe principalul sau contracandidat, Gheorghe Funar, cel care a detinut mandatul de primar al Clujului vreme de 12 ani. Pe 1 iulie 2004, Boc a renuntat la mandatul de deputat.

Ulterior, dupa alegerile prezidentiale din noiembrie-decembrie 2004 si victoria lui Traian Basescu, el a devenit presedinte interimar al PD. Pozitia sa din partid a facut posibila numirea in guvern a celor doi ministri clujeni ai educatiei, Mircea Miclea si Mihail Hardau. Pe 25 iunie 2005, la Conventia Nationala Extraordinara a Partidului Democrat si conform indicatiei lui Traian Basescu, Emil Boc a fost ales presedintele acestui partid.

Trecutul lui “Emil – gascarul”

Emil Boc provine dintr-o familie modesta, el fiind ultimul nascut al lui Ioan (82 de ani) si al Anei (73 de ani) Boc din satul Rachitele, comuna Margau, judetul Cluj. Parintii sai sunt cunoscuti in sat sub numele de “Nutu a’ Naii”, respectiv “Ana lu’ Nutu a’ Naii” sau “mama Nuta”. Are trei frati si o sora: Ioan (54 de ani), Gheorghe (53 de ani), Traian (51 de ani) si Dorina (48 de ani).

Inainte sa mearga la scoala, Emil Boc a fost responsabil cu gastele familiei. Ca sa nu se plictiseasca, era obligat sa scoata zilnic gastele la plimbare. “Aveam o turma de gaste pe care trebuia sa le pasc in fiecare zi.

De cate ori le dadeam drumul pe poarta, gastele se napusteau in ierburile vecinilor, iar pentru asta primeam mustrari de la parinti. Ajunsesem sa urasc gastele, iar cand mama mi-a spus ca, daca merg la scoala cu un an mai devreme, taie toate gastele, am ales scoala”, a declarat Emil Boc unui cotidian clujean. Pentru ca toata ziua era pe maidan, alergand dupa oratanii, copiii din sat l-au poreclit “Emil-gascarul”. A urmat apoi cursurile gimnaziale la scoala din Rachitele unde l-a avut profesor, printre altii, pe scriitorul Teofil Rachiteanu.

Fostul profesor de romana al lui Emil Boc a declarat ca acesta era un elev foarte bun la invatatura, dar ca, uneori, mai facea si nazdravanii. “Obisnuia sa ridice fustele fetelor si odata l-am prins si l-am luat de urechi”, declara Rachiteanu.

Nelu Boc, fratele lui Emil, sef la PSD si baron comunal in Margau

Cel mai mare dintre fratii lui Emil Boc, Ioan, este singurul care a ramas alaturi de parinti, in Rachitele. La nivel local, Ioan Boc, zis Nelu, este un om realizat. El a stiut cel mai bine sa profite de vremuri, dovada fiind aceea ca s-a inscris inca din 1992 in partidul aflat la putere, PDSR (actualul PSD), si acolo a ramas pana astazi. Ioan Boc a facut chiar cariera in partidul lui Ion Iliescu, ajungand consilier local si presedintele organizatiei comunale a PSD Margau. Acesta este motivul pentru care subiectele legate de politica sunt ocolite in discutiile dintre cei doi frati, mai ales dupa ce Nelu a esuat in incercarea de racolare a lui Emil Boc in randurile PSD.

Nelu Boc a intrat insa si in afaceri, el infiintand in 1994 firma “Plai Impex SRL” cu sediul in localitatea Rachitele nr. 456 din comuna Margau-Cluj, o societate in care este actionar unic si administrator. Obiectul de activitate al firmei lui Nelu este “comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominata de produse alimentare, bauturi si tutun”. Pe aceasta societate si-a deschis un bar in Rachitele, loc pentru cinstirea electoratului in buna traditie PSD. In 1999, la o cifra de afaceri de 679,4 milioane lei vechi, datorii de 98 milioane lei vechi si cu patru angajati, firma “Plai Impex” a inregistrat un profit net de 27,94 milioane lei.

In anul urmator, cand cifra de afaceri a crescut cu 300 milioane lei, crescand si datoriile cu 70 milioane lei, profitul net inregistrat a fost de 17 milioane lei. In 2001, cifra de afaceri a firmei lui Nelu Boc a crescut la 1,19 miliarde lei, totalul datoriilor a fost de 212,9 milioane, iar profitul net a fost de 55,2 milioane lei, in conditiile in care numarul angajatilor s-a redus la jumatate. Un an mai tarziu, desi cifra de afaceri a urcat la 1,26 miliarde, profitul net a fost doar de 2,9 milioane lei. In 2003, profitul a fost de 219 milioane lei, iar in 2004 de 163,6 miliane lei, semn ca societatea lui Nelu Boc a apucat-o pe un drum bun.

Marioara Boc si Sapard

In paralel cu activitatea politica si de afaceri a lui Nelu, sotia acestuia, Marioara Boc, n-a stat nici ea cu mainile in san. Prin urmare, s-a implicat activ in obtinerea de fonduri Sapard pentru prosperitatea locului si a familiei. Anul trecut, Marioara Boc a reusit sa atraga fonduri Sapard in valoare de 104.710 euro pentru proiectul “Finalizare constructie pensiune turistica in vederea obtinerii de venituri alternative prin practicarea turismului rural in localitatea Rachitele, comuna Margau, jud. Cluj” (inregistrat la pozitia 318 pe site-ul Sapard).

De remarcat ca proiectul Marioarei, depus de aceasta ca persoana fizica autorizata (PFA) si realizat de societatea Total Construct SRL din Cluj Napoca, a fost unul dintre cele patru proiecte declarate eligibile anul trecut pentru judetul Cluj. Pentru aceasta afacere, Marioara Boc a avut o contributie personala de peste 52.000 euro, bani pe care, conform declaratiei acesteia, i-a imprumutat de la banca.

Nu exista nici o legatura intre afacerea aceasta si faptul ca sotul meu este fratele primarului de la Cluj”, a declarat ea. De mentionat ca sotia lui Nelu Boc a mai contribuit, in 2003, la atragerea unor fonduri de 39.000 de euro, pentru o finantare a unui proiect al Asociatiei “Speranta Plaiurilor Vladesei” din comuna Margau, asociatie printre membrii careia se afla si Marioara Boc. Proiectul viza asistenta integrata pentru populatia varstnica din mediul rural si s-a aplicat in perioada decembrie 2003 – august 2004

Nelu si Traian Boc sau una calda si-alta rece

Cand s-a inscris in PSD, in 1992, Nelu a avut ganduri mari in sfera afacerilor si a infiintat prima dintre firmele familiei, “Boc SNC”. Societatea avea sediul in apartamentul din Cluj-Napoca al celuilalt frate al lui Emil, Traian, pe Strada Rapsodiei nr. 17, bloc P4. Actionarii de atunci ai firmei “Boc SNC” au fost Ioan Boc jr. (33,33%), Ioan Boc – tatal (33,33%) si Traian Boc (33,33%). Astazi, firma figureaza la Registrul Comertului ca fiind radiata.

Din datele de bilant de pe site-ul Ministerului Finantelor rezulta ca, in 1999, Boc SNC avea datorii totale de 2,848 milioane lei vechi suma “inghetata” la aceasta valoare pana in 2004, semn ca societatea n-a mai depus bilanturi contabile pe ultimii cinci ani.

Traian Boc si-a incercat norocul in afaceri si in 1997, cand a infiintat, la Cluj-Napoca, in acelasi apartament de domiciliu, societatea “Sifo Boc Impex” SRL. Obiectul de activitate al firmei este “productia de ape minerale imbuteliate la surse”. In aceasta noua societate cu actionar unic, Traian Boc si-a implicat si sotia, Ioana, care figureaza aici ca administrator. Din datele de bilant ale acestei firme, rezulta ca afacerea nu i-a adus mari beneficii lui Traian Boc. Astfel, in perioada 1999-2003, bilanturile au consemnat urmatoarele profituri: 1.000 lei vechi (1999), 146.000 lei vechi (2000), 2,95 milioane lei vechi (2001), 12,5 milioane lei vechi (2002), 200.000 lei vechi (2003).

Emil Boc, mai sarac decat cel mai sarac dintre PSD-isti

Ultima declaratie de avere a lui Emil Boc nu aduce, cu exceptia salariilor incasate anul trecut de cei doi soti, nimic nou. Astfel, averea primarului de Cluj se compune dintr-un apartament de 63,35 mp, de trei camere si situat la etajul 4 al unui bloc din cartierul clujean, Zorilor, o Dacia Solenza achizitionata recent, in rate, si conturi de 3.200 de euro si 15.000 RON. Castigurile sotilor Boc in anul 2005 au fost de 34.742 RON (salariul de primar), 22.126 RON (salariul de la Universitatea Babes-Bolyai) plus 11.607 RON (salariul sotiei de la UBB).

Emil Boc a avut, asadar, anul trecut, castiguri totale de aproximativ 18.900 de euro. Pentru un presedinte de partid aflat de aproape un an si jumatate la guvernare, lipsa acumularilor uriase de tip Nastase pare o raritate. Emil Boc se poate asemana, astfel , la capitolul avere, doar cu Ion Iliescu, chiar daca apartamentul lui Boc, aflat la ultimul etaj al unui bloc din Cluj, nu se compara cu apartamentul lui Iliescu din cartierul Primaverii. Presedintele PD e tanar si mai are timp sa-l ajunga pe Iliescu. Evident, la capitolul avere.

Dan Badea

Revista BILANŢ nr. 19, aprilie 2006