Joi seara, după orele 19.00, la restaurantul Jariştea din Capitală a avut loc o întâlnire informală între liderii PSD şi ex-cancelarul german Gerhard Schroeder. Alături de partenerul de afaceri al Gazprom, socialistul Schroeder, la discuţii au participat Adrian Năstase, Victor Ponta şi Daciana Ponta, nevasta preşedintelui PSD.
Au fost abordate mai multe subiecte, s-a râs, s-au ciocnit pahare, dar care credeţi că a fost cuvântul care i-a făcut pe chelneri să ciulescă urechile? Nu, nu Băsescu! S-a rostit şi Băsescu de mai multe ori, dar nu s-a ciulit urechea.
„Pavilionul” s-a mişcat doar când s-a vorbit despre Kazahstan şi despre South Stream.
Oficial, PSD a anunţat însă că Schroeder vine la Bucureşti la invitaţia lui Ponta, vineri, nicidecum joi.
„Vineri, 15 octombrie, fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schroeder, vine la Bucureşti la invitaţia preşedintelui PSD, Victor Ponta. Gerhard Schroeder va participa la un eveniment organizat sub egida Fundaţiei Institutul „Ovidiu Şincai”, unde va susţine o conferinţă cu tema Europa încotro? Soluţiile economice ale stângii. De asemenea, acesta va avea discuţii cu preşedintele PSD, Victor Ponta, precum şi cu alţi lideri social-democraţi, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media” – s-a afirmat într-un comunicat al PSD.De ce, dacă venise de joi, la Bucureşti, PSD a ascuns întâlnirea cu partenerul ruşilor de la Gazprom?
Ce legătură să fie între Schroeder, Kazahstan şi liderii PSD, alta decât simpatiile tuturor mesenilor pentru comandantul suprem de la Kremlin?
Deşi nu prea mă pricep la astfel de analize, încerc două explicaţii:
1. Patriciu. Năstase este cel care i-a dat lui Patriciu o păsuire de peste 600 milioane de dolari, pentru şapte ani. În octombrie 2003, el a dat o ordonanţă prin care a transformat în obligaţiuni o datorie de peste 600 milioane de dolari pe care o avea Petromidia la bugetul de stat. Între timp, recent, deci după vânzarea grupului Rompetrol către KazMunaiGaz din Kazahstan, Patriciu a afirmat că societatea nu mai datorează nimic statului român. Mai mult, există zvonuri conform cărora în spatele KazMunaiGaz stau interesele Gazprom. Adică ale partenerului de afaceri al lui Gerhard Schroeder, co-meseanul de joi al cuplului Năstase-Ponta
2. South Stream. Cu o zi înainte, Alexei Miller, preşedintele grupului Gazprom a încheiat la Bucureşti, cu guvernul Boc, un memorandum de intenţie pentru proiectul South Stream.
„În urma discuţiilor de astăzi, am semnat un memorandum de intenţie care prevede o analiză tehnico-economică ca South Stream să traverseze teritoriul României. Acest proiect se realizează, Gazprom a efectuat deja prospecţiunile în Marea Neagră şi a elaborat studiul de fezabilitate, a făcut studiul ţărilor de tranzit şi pregăteşte concluziile pentru studiul tehnico-economic pentru întregul proiect. Acum suntem în stadiul în care putem să ne gândim la optimizarea proiectului, lucru discutat cu colegii români. Construcţia va începe în 2013, iar primele livrări vor avea loc în 2015. (…) Dacă rezultatele acestor studii de fezabilitate sunt pozitive, Gazprom şi Transgaz vor înainta propunerea privind semnarea în primul trimestru al anului 2011 a unui acord interguvernamental de cooperare ruso-român legat de South Stream. Acest acord ar putea servi drept cadru juridic şi politic internaţional pentru a implementa acest proiect în România” -au precizat cei de la Gazprom.
Cum se face că, imediat după plecarea lui Miller, apare la Bucureşti partenerul acestuia, Gerhard Schroeder care, atenţie!, completează vizita şefului Gazprom, prin discuţii informale, pe aceeaşi temă!, cu reprezentanţii…opoziţiei? Să ştie ruşii ceva ce nu ştim noi referitor la configuraţia puterii în următoarele luni? Să fie vorba, din nou, despre celebrele comisioane de milioane de euro, presupuse de un asemenea proiect?… Habar n-am.
Oricum, asta seamănă puţin cu vizitele lui Geoană la Moscova, în campania electorală de anul trecut, chiar dacă, acum, „Moscova” a venit la Bucureşti sub acoperirea unui neamţ, altul decât Merkel.
Schroeder este preşedintele companiei Nord Stream al cărei acţionar majoritar (51%) este…Gazprom, restul fiind deţinut de EON Energy Corporation.
Ieri, deci după întâlnirea cu Ponta-Năstase, emisarul neamţ al Gazprom a declarat că dacă pentru proiectul South Stream există gaz suficient din Rusia, pentru Nabucco gazul s-ar cam termina, motiv pentru care a sfătuit România să se alăture proiectului South Stream (Gazprom). Deşi Gazprom informase încă de miercuri că România şi-a confirmat interesul pentru a participa la proiectul South Stream, neamţul ruşilor i-a invitat şi el pe români să se alăture South Stream. Trebuia să spună ceva, nu?, că doar nu venise degeaba până la Bucureşti.
Dacă nici măcar la restaurant nu s-au putut abţine să nu reamintească de Kazahstan, mă întreb ce s-o fi discutat înainte de ieşirea celor 3 plus 1 în spaţiul public din centrul Capitalei?