(Foto: theonlinecitizen.com)
Răzvan Petrovici a fost acuzat în urmă cu câţiva ani că, împreună cu alţi complici, a ţepuit firme de top de pe piaţa românească precum Coca Cola HBC Romania, Elgeka-Ferfelis Romania, Avicola Calaraşi, Cramele Halewood, Dr Oetker Ro, Romaqua Group, Elite Romania, etc etc (până pe la poziţia 500). Ţeapa consemnată atunci era de aproximativ 20 milioane de euro şi a constat în devalizarea de active a societăţii Univers’All, după ce falimentul acesteia devenise inevitabil. Aşa se face că în momentul în care creditorii au încercat să-şi recupereze sumele datorate de firma creată de Petrovici au constatat că nu mai au de unde. Au urmat procese peste procese, războaie prin instanţe şi prin spatele lor, dar şmecherii şi-au văzut mai departe de şmecheriile lor.
După cel mai răsunător faliment al României ultimilor ani, petroviciul ieşise aproape complet din atenţia opiniei publice. Dacă nu începeau să-i moară administratorii de prin firme, cu o cadenţă de aproape unul pe an (2006, 2007, 2008, 2010), era uitat complet. Simpla enumerare a acestor morţi pe blogul meu l-a scos din uitare dar şi din minţi pe cel mai fericit dintre finii lui Măgureanu, cel cu reşedinţa aleasă pe cea mai scumpă stradă din lume.
Atât de supărat a fost capul escrocheriei Univers’All încât şi-a pierdut complet simţul măsurii, devenind de-a dreptul impertinent. S-a trezit plângând în faţa instanţei că, zice, din cauza mea nu mai are lumea „bună” încredere în el. Cică i-am stricat afacerile, i-am blocat liniile de credit, i-am distrus reputaţia. Asta doar c-am scris pe blog că îi mor administratorii…Sigur, e o glumă, pentru că nici când publicam rezultatele unor anchete în care puneam şi infractorul şi dovezile pe aceeaşi pagină nu se întâmpla nimic, dară-mi-te acum când am enumerat doar nişte întâmplări care mi s-au părut a fi interesante!
„Prin publicarea acestui articol subsemnatul reclamant (Răzvan Petrovici n.n) a resimţit o puternică lovitură de imagine în mediul de afaceri, concretizată prin oprirea unor linii de credit, precum şi prin reticenţa partenerilor de afaceri în demararea sau continuarea unor proiecte investiţionale” – s-a plâns în instanţă devalizatorul Univers’All.
Aşadar, directorii marilor bănci din România şi din lume stau cu ochii sârmă pe blogul meu ca să vadă ce infractori mai prezint şi să-i pună apoi pe lista neagră. Haida de!
Naşul lui Petrovici priveşte înapoi cu atenţie
Uitând că reputaţia lui, „astfel cum a fost construită pe percursul timpului”, a fost îngropată definitiv în escrocheria Univers’All, şi că onoarea presupune şi să-ţi asumi cu bărbăţie oricare dintre acţiunile tale, nu să te ascunzi ca laşul după zeci de paravane, Petrovici îşi continuă smiorcăiala:
„Prejudiciul suferit de subsemnatul urmare a publicării articolului este cu atât mai evident cu cât, reputaţia subsemnatului, astfel cum a fost construită pe parcursul timpului, prin derularea a numeroase investiţii, este un element esenţial al imaginii profesionale în mediul de afaceri în care relaţionez cu alţi parteneri de afaceri. În acelaşi timp, în mediul de afaceri, o altă componentă esenţială a imaginii este onoarea, respectiv încrederea care există între partenerii de afaceri, dar care totodată este la fel de importantă şi în relaţia cu instituţiile financiare. (…)Instanţa urmează să constate că subsemnatul,(sic!) are reşedinţa în străinătate, fiind cunoscut în mediul de afaceri în care îmi desfăşor activitatea, iar articolul sus menţionat îmi produce zilnic grave prejudicii„.
Cel care vorbeşte despre reputaţie şi onoare a înfiinţat, deţinut şi condus, vreme de mai mulţi ani reţeaua GFS Duty Free, despre care presa a scris numeroase articole cu aluzii directe la contrabandă de ţigări şi la evaziune fiscală, este acelaşi personaj împotriva căruia s-au făcut plângeri atât instanţelor de judecată cât şi, cum am demonstrat, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
Iată, mai jos, cum prezintă administratorul judiciar al firmei falimentate de Răzvan Petrovici, Univers’All, modul de operare al acestuia şi al complicilor săi.
TRIBUNALUL BUCURESTI
SECTIA VII-A COMERCIALA
DOSAR Nr. 41997/3/2006
DEBITOR: S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. – in insolventa, in insolvency, en procedure collective
RAPORT
amanuntit asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la aparitia starii de insolventa, cu mentionarea persoanelor carora le-ar fi imputabila si asupra existentei premiselor angajarii raspunderii acestora in conditiile art. 138, precum si a motivelor care nu permit reorganizarea activitatii debitorului, intocmit in conformitate cu prevederile art. 20, alin 1, lit. b), precum si a propunerii de intrare in procedura falimentului conform art. 59 din legea 85/2006, privind procedura insolventei
Situatia de fapt la data intocmirii prezentului raport: prezentul Raport se intocmeste de administratorul judiciar CRIS CONSULT S.P.R.L. doar in baza actelor ridicate de acesta de la Registrul Comertului si a celor ridicate de la dosarul cauzei (cu precizarea ca debitoarea nu a depus la dosar in totalitate documentele precizate de art. 28 din legea 85/2006) precum si a celor preluate pe baza de proces verbal de la administratorul judiciar desemnat prin sentinta de deschidere a procedurii.
Desi administratorul statutar si debitoarea au fost notificati (primind notificarea) ca au obligatia sa puna la dispozitia administratorului judiciar macar actele precizate de art. 28 din legea 85/2006, nici dupa ridicarea dreptului de administrare acestea nu au fost predate in conformitate cu dispozitiile legale.(anexa 1, anexa 2)
In consecinta, concluziile prezentului raport se vor putea completa pe masura ce debitoarea va pune la dispozitia admnistratorului judiciar arhiva debitoarei pe ultimii trei ani.
I. Date privind infiintarea societatii, obiectul de activitate, capitalul social si rulajul acestuia, precum si despre admnistratorii societatii, asa cum au fost inregistrati la O.R.C. (anexa 3)
* Societatea Univers’all Trading Romania SRL a fost inregistrata la Registrul Comertului sub nr. J23/1332/29.07.2003, Cod unic de inregistrare 15626682, cu sediul social in Comuna Ghermanesti nr. 17 camera 1, judetul Ilfov
* Capitalul social la infiintare este de 33.000.000 ROL, varsat integral la data constituirii 25.07.2003
· Acest capital social ramane neschimbat pina in 19.05.2005, cind din oficiu se inregistreaza mentiunea privind denominarea capitalului, devenind de 3.300 RON
· In data de 21.02.2006 se majoreza Capitalul social cu aportul in natura de 7.082.700 Ron, echivalent a 1.950.884 Euro si 2.354.387 USD reprezentind valoarea comerciala a produsului Software XCOMM, conform hotaririi asociatului unic APTESTOS TRADING LIMITED cu sediul social in Cipru Limassol str. Olympion, Libra Tower 4 fl nr.23 si a actului aditional la actul constitutiv semnat de acesta prin imputernicit Buruiana Gheorghe
* Date despre asociati de la infiintare pina in prezent
Societatea s-a constituit prin vointa celor doi asociati persoane juridice
1. AFAREAS TRADING LIMITED inregistrat in Cipru, sediu localitatea Limassol Str. Olympion, Libra Tower 4 fl nr.23
– avind cota de participare de 90%
2. QUICK & SMART TRADING LIMITED inregistrata in Cipru, sediu localitatea Limassol Str. Olimpion, Libra Tower 4 fl nr.23
– avind cota de participare de 10%
Prin cererea de mentiuni 45405 /01.09.2005 se noteaza retragerea asociatului 1 si intra asociatul nou C.F.S. (OVERSEAS) TRADING LIMITED cu acelasi procent de 90% din Cipru, localitatea Limassol Str. Olympion, Libra Tower 4 fl nr.2.3
Prin cererea de mentiuni nr. 51723/10/11.2005 se retrag cei doi asociati care cesioneza partile sociale asociatului unic nou intrat APESTOS TRADING LIMITED cu sediul in din Cipru, localitatea Limassol Str. Olympion, Libra Tower nr.23 etaj4.
Nota: putem retine ca toate aceste offshore-uri au aceeasi adresa in Cipru,aceeasi localitate, aceeasi strada, acelasi numar si acelasi etaj.
* Obiectul principal de activitate inregistrat la Registrul comertului
1. Principal – Cod CAEN 5211- “comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vinzare predominanta de produse alimentare, de bauturi si tutun”
2. Secundar : mai multe coduri CAEN conform certificate constatator, anexa 3 de la O.R.C.
Incepand cu 17.05.2005 Directia Sanitar Veterinara interzice activitati importante pentru punctul de lucru din magazinul din Complexul Unirea, Bdul Corneliu Coposu nr. 3 si, ulterior, in Punctul de lucru din magazine Iulius Mall, prin Cererea de mentiuni 21527/17.05.2005 si respectiv 14400/0612.2006 si se noteaza Mentiunea la O.R.C. conform Notei de control 1592/27.04.2005 si anume: se “interzic desfasurarea urmatoarelor activitati conform cod CAEN:
· 1511 – productia si conservarea carnii
· 1512 – productia si conservarea carnii de pasare
· 1520 – prelucrarea si conservarea pestelui si a produselor din peste
· 1581 – fabricarea painii si a produselor proaspete de patiserie
· 1584 – fabricarea produselor din cacao si a ciocolatei
· 1533 – comertul cu ridicata al produselor lactate, oualor, uleiurilor si grasimilor comestibile
· 5138 – comert cu ridicata specializat al altor alimente inclusive peste, crustacee si moluste
· 5211- comert cu amanuntul in magazine nespeciazlizate cu vanzarea predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun, OBIECT PRINCIPAL DE ACTIVITATE AL DEBITOAREI
· 5222 – comert cu amanuntul al carnii si produselor din carne
· 5223 – comert cu amanuntul al pestelui, crustaceelor, molustelor
· 5227 – comert cu amanuntul in magazine al produselor alimentare,
iar prin Nota de control a DSV Bucuresti 475/29112005 se noteaza mentiunea si se reinterzice activitatea 1581.
Ulterior, prin cererea de mentiuni 47717/21.12.2006 se noteaza din oficiu la O.R.C. Timis si Bucuresti adresa D.S.V. Timis de interzicere a desfasurarii activitatii punctului de lucru din Timisoara, str. Demetriade, nr. 1, magazin Iulius Mall in baza ordonantei nr.63/01.12.2006 emisa de DSV in baza legii 359/2004.
De retinut este faptul ca temeiul de drept in baza caruia ADV poate proceda la notarea mentiuni la ORC pentru radiera obiectului de activitate este legea 359/2004 art 17 indice 3, alin (2) . Aceasta inscriere se poate face numai dupa ce in baza controlului efectuat agentul economic nu procedeza la remediera in tipul precizat a neregululor stabilite de acesta instituie prin proces verbal de control, nereguli care atenteaza la siguranta publica alimentara.
Activitatea societatii Univers’all Trading Romania SRL s-a desfasurat in mai multe puncte de lucru dintre care unele au fost declarate inca de la inceputul anului de infiintare prin cererea de mentiuni 16440/ 20.10.2003 si anume:
1. Cladire Tomis Mall – Constanta
2. Complex Km 4 Constanta
3. Abator – Sos Mangaliei Constanta
4. Tomis II. Constanta – Str.Mircea cel Batrin
5. Complex Ciresica – str. Dispensarului nr 18 Constanta
6. Aleea Sevis nr. 2A Sibiu
7. Str. Cernauti nr 1001E Suceava
8. Bdul 1 Decembrie Tirgu Mures, Jud. Mures
9. Str. Anastasie Paun nr. 46, Iasi, Hala Centrala
10. Neptun-Olimp Complex Amfiteatru belvedere Magazin 101
11. Intrarea Italiana Corp IV Bdul Carol, nr.31 -33, sector 2, Bucuresi
Prin cererea de mentiuni 11045 /28.03.2005 se declara si punctul de lucru
12. Bdul Corneliu Coposu nr. 2 sector 3
iar prin mentiune 47496/26.09.2005
13. Iulius Mall Timisoara Str Demetriade nr.1
Dupa deschiderea procedurii se deschid doua puncte de lucru inregistrate prin cererea de mentiuni nr. 3378/02.02.2007
14. Com. Pantelimon, judetul Ilfov, str. Sf. Gheorghe, nr. 20, hala 7 Ferma 7
15. Com. Pantelimon, judetul Ilfov, str. Sf. Gheorghe, nr. 20, hala 6 Ferma 6
De retinut este urmatorul aspect: In toate aceste puncte de lucru societatea debitoare Univers’all Trading Romania SRL desfasoara activitate principala cod CAEN 5211 in baza unor contracte de subinchiriere incheiate in majoritatea lor cu societatea Univers’all Romania SRL care avea acelasi principal obiect de activitate CAEN 5211
Date despre administratorii societatii
1. De la infiintare 25.07.2003 pina in 01.09.2003 administrator inregistrat la registrul Comertului figureza DL BALTAC OCTAVIAN.
2. Ulterior datei de 1.09.2003 este inregistrat ca administrator Dl PETROVICI RAZVAN, nascut in Bucuresti la data de 03.07.1967, CNP 1670703…, cu domiciliul cunoscut in Str. Amiral Balescu nr. 31A, …, care este revocat in data de 26.03.2004
Incepind cu 26.03.2004 este numita administrator YFFLY PATRICK JEAN PHILIPPE nascuta in Franta la data de 02.11.1963
In data de 24.08.2004 este revocat administratorul YFFLY PATRICK JEAN PHILIPPE si este din nou numit dl PETROVICI RAZVAN.
In data de 20.09.2004 se retrage din functia de administrator dl PETROVICI RAZVAN si este numit in functia de administrator Dl SAVICI SEDAR, nascut in Turcia la data de 03.08.1960, CNP 7600803…, cu resedinta in Bucuresti Str. Elena Cuza nr. …, sector 4.
In data de 21.12.2005 se revoca din functia de administrator SAVICI SEDAR si este numit dl BURUIANA GHEORGHE, nascut in Slobozia, judetul Ialomita, la data de 18.09.1974, cu domiciliul in str. Vlad Dracu nr…, sector 3.
In data de 15.11.2006 se revoca din functia de administrator Dl BURUIANA GHEORGHE si este numit PETROVICI RAZVAN de data aceasta cu domiciliu in str. Polona nr…, sector 1.
In data de 08.01.2007 este revocat PETROVICI RAZVAN si numit BURUIANA GHEORGHE specimenele de semnaturi depunindu-se in 01.11.2006.
Nota: Va rugam sa aveti in vedere ca administratorii societatii Univers’all Trading Romania SRL ii vom regasii prin rotatie si ca admnistratori ai SC Univers’all Romania SRL.
Prezentarea indicatorilor de bilant pentru perioada 25.07.2003 – 31.12.2006
RON
Indicator
|
Anul 2003
|
Anul 2004
|
Anul 2005
|
Anul 2006
|
Cifra de afaceri
|
9.792.812
|
84.520.282
|
129.767.910
|
54.584.510
|
Profit/pierderi
|
249.467
|
313.656
|
446.197
|
– 18.115.614
(pierdere)
|
Active imobilizate
|
618.374
|
1.239.236
|
10.180.727
|
14.420.523
in care intra si contravaloare soft
|
Datorii
|
13.088.744
|
22.598.020
|
54.490.404
|
65.110.904
|
Salariati
|
51
|
465
|
802
|
981
|
Capital varsat
|
3.300
|
3.300
|
3.300
|
21.02 2006 Crestere cu 7.082.700 ron evaluarea unui soft achizitionat in leasing cu aprox.35.000 euro conform contract unicredeit lessing
|
ATENTIE : in perioada noiembrie – decembrie 2006 se reduc urmatoarele pozitii de active
Terenuri : de la 692.873 ron in 31.12.2005 la 0 in 31.12.2006
Constructii : de la 5.084.282.ron in 31.12.2005 la 1.563.032 ron
Acesta tranzactie ce a facut obiectul instrainarii in luna anterioara deschiderii procedurii va face obiectul suspunerii aprobaraii comitetului creditorilor a unei actiuni in anulare .
A ANALIZA INDICATORILOR DE BILANT IN BAZA RAPORTARILOR DEBITOAREI
lei
Indicatori
bilant/an
|
2004
|
2005
|
2006
|
Active totale
|
23.131.979
|
53.929.163
|
54.584.510
|
Cifra de afaceri
|
84.520.282
|
129.767.910
|
110.001.377
|
Profit brut
|
451.147
|
829.882
|
-18.115.614
|
Nr. Salariati
|
465
|
802
|
971
|
Datorii totale
|
22.598.020
|
54.490.404
|
65.110.904
|
Disponibilitati
Banesti
|
2.263.286
|
5.193.025
|
604.324
|
Analizind bilanturile contabile pe ultimii 3 ani anteriori deschiderii procedurii prezentam instantei si creditorilor princialii indicatori financiari ai societatii debitoare si modului de reflectare a acestora in activitatea agentului economic astfel:
Analiza echilibrului financiar
1. Situatia neta –considerata ca fiind fundamentala a bilantului care reda averea neta a agentului economic.
Situatia neta = active – datorii
2004 2005 2006
|
|
533959 -561241 -10526394
|
Situatia neta pozitiva din anul 2004 ca efect al unei gestionari relative bune, care marcheaza varful pozitiv major al gestiunii financiare reflectat in maximizarea capitalurilor proprii, a activului net finantat din aceste capitaluri eset rapid rasturnat in anul imediat utmator pentru ca in anul 2006 sa atinga virful negativ
Situatia neta negativa din anii 2005 si 2006 semnifica pierderile relizate de agentul economic care au consumat integral capitalul proprii. Acest indicator reflecta faptul ca admnistrarea societatii sa facut foarte imprudent si total nesatisfacator.
2. Fondul de rulment = capitalurile proprii – active imobilizate
2004 2005 2006
|
|
– 672812 -9168106 -24440816
|
Fondul de rulment cu semnul (-) reflecta absorbirea unei parti din resursele temporare pentru finantarea unor utilizari permanente.Cresterea negativa a fondului de rulment an de an se explica in principal prin cresterea activelor imobilizate si diminuarea capitalurilor proprii. Practic societatea inca de la primul an de functionare avea un necesar de fond de rulment in permanent neasigurat.
Faptul ca in 21.02.2006 societatea isi majoreza capitalul social cu un aport in natura “program software” de peste 7.082.700 ron nu este o masura de scoatere a societatii din impas ci de ducere in eroare a clientilor si furnizorilor prin prezentarea unui capital nereal.
3. Nevoia de fond de rulment = active circulante de exploatare – datorii de exploatare
2004 2005 2006
|
|
-558889 -4234901 -23781043
|
Valoarea negativa necesasrului de fond de rulment se explica si prin rotatia mare a stocurilor societatii dar fara o majorare a accelerarea incasarii creantelor.
Ceea ce conduce in mod inevitabil la incetinirea achitarii datoriilor(perioada de rambursare a datoriilor este mai mare)
4. Trezoreria neta reprezinta surplusul fondului de rulment fata de nevoia de fond de rulment
2004 2005 2006
|
|
-113923 -4933205 -659773
|
Trezoreria neta negativa semnifica un deficit monetar care trebuie acoperit din credite de trezorerie care sunt mai costisitoare datorita dobanzilor bancare.Variatia trezoreriei nete se numeste fkux de trezorerie ( cash – flow) iar in cazul nostrum fiind negativ este un rezultat al incapacitatii de autofinantare. Al societatii
Indicatori care caracterizeaza activitatea de ansamblu, rezultatele si situatia financiara, calculati pe baza datelor din Bilant, Cont de profit si pierdere
1.Lichiditatea globala sau generala = active circulante / datorii curente
2004 2005 2006
|
|
0,97 0,80 0,62
|
Acest indicator reflecta posibilitatea activelor circulante de a se transforma intr-un termen scurt in lichiditati, pentru a satisface obligatiile de plati exigibile.Se considera o lichiditate globala favorabila cand indicatorul este supraunitar intre 2 si 2,5. In cazul de fata agentul economic intampina dein primul an de activitate mari greutati la plata datoriilor exigibile.
2. Lichiditatea redusa sau intermediara = Active circulante – Stocuri / Datorii curente
2004 2005 2006
|
|
0,61 0,52 0,22
|
Se considera o lichiditate intermediara buna daca indicatorul este intre 0.5 si 1
Valorile acestui indicator arata ca societate in primul an a avut resurse la minimul inferior pentru plata a clientilor sai dar in 2005 si 2006 acest indicator a fost total nesatisfacator ceea si condus la intraea in incapacitate de plati
3. Lichiditatea imediata = Trezorerie / Credite de trezorerie
2004 2005 2006
|
|
3,17 0,79 0,52
|
Reflecta posibilitatea achitarii datoriilor pe termen scurt din conturile de trezorerie.
Indicatorul este considerat favorabil daca este o marime unitara si supraunitara.
Incapaciatea de plata a debitoarei s-a acurizat in anul 2005 pentru ca in 2006 sa ajunga la limita grava a incapacitatii
4. Solvabilitatea patrimoniala = Capitaluri proprii / Total pasiv * 100
2004 2005 2006
|
|
2,41 1,81 negativ
|
Reprezinta gradul in care agentul economic poate face fata obligatiilor de plata. Se considera o solvabilitate buna daca indicatorul este mai mare de 3%
5. Rata rentabilitatii economice = profit din exploatare/ total active*100
2004 2005 2006
|
|
2,92 2,32 pierdere
|
Exprima capacitatea agentului economic de a produce profit din activitatea de baza si masoara eficienta resurselor alocate.Aceasta rata trebuie sa fie superioara ratei inflatiei. Ori,in cazul nostru pentru anii analizati infaltai a fost intr 8,9si 8,6
6. Rata rentabilitatii financiare = profit net / capitaluri proprii * 100
2004 2005 2006
|
|
55,37 44,06 pierdere
|
Exprima capacitatea capitalurilor de a produce profit
7. Rata profitului = profitul brut / cifra de afaceri * 100
2004 2005 2006
|
|
0,53 0,64 pierdere
|
Exprima capacitatea cifrei de afaceri de a produce profit
8. Rentabilitatea capitalului social = profitul net / capital social * 100
2004 2005 2006
|
|
9.504,00 13.521,00 pierdere
|
Reflecta capacitatea capitalului social de a produce profit net
9. Rentabilitatea vanzarilor = profit net / cifra de afaceri * 100
2004 2005 2006
|
|
0,37 0,34 pierdere
|
Exprima capacitatea cifreoi de afaceri de a produce profit net
13. Rotatia stocurilor = cifra de afaceri/ stocuri
2004 2005 2006
|
|
10,34 8,31 4,24
|
Acest indicator se poate exprima in numar de rotatii ceea ce reflecta posibilitatea transformarii in bani sau chiar in alte stocuri. El trebuie interpretat in functie de obiectul de activitate al agentului economic. Astfel, la o unitate comerciala care cumpara si vinde marfuri rotatia stocurilor trebuie sa fie mare cum este cazul debitoarei. Daca in primul an a avut orotatie a stocurilor la limita inferioara a marjei maximale in anul 2 si 3 de activitate acesta a scazut daramatic ceea ce reflecta neincrederea furnizorilor in livrarea de marfuri prompta ca urmare a neplatii la timp a stocurilor livrate.
Asa dupa cum observati, la unii indicatori nici nu am mai facut comentarii intucat cifrele reflecta mai mult starea de fapt raportat la optimul indicatorilor de performant satuati de tratatele de specialitate.
Concluzii : Din analiza indicatorilor patrimoniali si de performanta ai agentului economic rezulta ca incetarea de plati era aproape iminenta incepind cu a doua jumatate a anului 2005 si ca incetarea de plati a fost reala la data deschiderii procedurii.
De retinut este faptul ca actionariatul societatii si admnistratorii acesteia aveau cunostinta inca de la inceputul anului 2006 despre situatia eminenta de incetare de plati spre care se indrepta vertiginos societate . In acest sens prezentm drept marturie interviurile acordate inca din noiemnbrie- decembrie 2006 de admnistratorul Razvan Petrovici ( Anexa 4 extras Ziarul Financiar; anexa 5 extras Ziarlul 7 Plus ) despre care se spune ca este si persoana care sta in spatele asociatilor Off- shore din Cipru.
II Analizarea unor aspecte privind modalitatea de desfasurare a legaturilor economice intre societatile UNIVERS”ALL ( SC Univers’all Trading Romania SRL si SC Univers’all Romania SRL) ce au acelasi sediu social, acelasi obiect principal de activitate COD CAEN 5211, aceleasi puncte de lucru si aceiasi administratori, prin rotatie in diferite perioade.
Astfel,
A) SC UNIVERS’ALL ROMANIA SRL ( incepind cu 05.07.2006 SC Commercial Center Developments SRL) (anexa 6)
Societate infiintata in 1993, avind obiect ca principal de activitate declarat la ORC Cod CAEN 5211 ”Comert cu amanuntul in magazine nespecializate cu vinzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun.”
Acesta societate dobandeste in proprietate mai multe spatii comerciale :
a) Magazin Belvedere Amfiteatru – Statiune Neptun – Olimp judetul Constanta spatiu dobindit in proprietate si care ulterior il regasim si la debitoarea Univers’all Trading Romania SRL ca spatiu inchiriat si punct de lucru
b) Dobandire prin vanzare-cumparare spatiu magazin Aleea Sivas, Sibiu, nr. 2A conform act de vinzare-cumparare 546/16.03.2001, declarat la O.R.C., ulterior spatiu intrat in proprietatea debitoarei Univers’all Trading Romania SRL
c) Punct de lucru dobindit prin inchiriere in 27.05.2002, regasit si ca punct de lucru declarat al debitoarei Univers’all Trading Romania SRL, b-dul Carol, Intrarea Italiana, nr. 31-33, corp 4, sector 2.
d) Punct de lucru dobindit prin vinzare-cumparare cu act 3981/09.07.2001 in
Suceava, str. Cernauti nr.101E, care il regasim si ca punct de lucru al debitoarei Univers’all Trading Romania SRL – inchiriat
e) Punct de lucru dobindit prin vinzare – cumparare cu act 234/15.01.2002 in b-dul 1 Decembrie 1918 nr,283 in Tirgu Mures, judetul Mures, punct de lucru regasit si la debitoarea Univers’all Trading Romania – inchiriat
f) Punct de lucru declarat in incinta Hala Centrala, din str. Anastasie Panu nr. 46 dobandit prin inchiriere si apoi subinchiriat la debitoarea SC Univers’all Trading Romania SRL
g) Punct de lucru in Tomis Mall, Constanta, str. Stefan cel Mare nr. 36 – 40 inchiriat debitoarei SC Univer’all Tading Romania
h) Punct de lucru Abator Str. Mangaliei nr. 76, inchiriat debitoarei SC Univers’all Trading Romania SRL
i) Punct de lucru Tomis II Mircea cel Batrin nr 144, Constanta, inchiriat debitoarei SC Univerall Trading Romanai SRL
j) Punct de lucru Complex Ciresica, Constanta, str. Dispensarului 18, inchiriat
debitoarei SC Univerall Trading Romania SRL
k) Punct de lucru b-dul Corneliu Coposu nr. 2, sector 3, pe care il regasim inchiriat debitoarei SC Univers’all Trading Romania SRL
NOTA: In punctul de lucru din B-dul Corneliu Coposu, nr. 2, Sector 3 al debitoarei SC Univers’all Trading Romania SRL, spatiu proprietate Univers’All Romania SRL, prin adresa D.S.V. din 05.05.2005, se noteaza din oficiu interzicerea activitatilor CAEN 5211 obiect principal de activitate, 1511, 1512, 1581, 1584, 5222, 5223, 5227, 5133, 5138, 5530, 6312, 7482. Acest aspect este de retinut pentru ca imediat dupa acesta data cele doua societati infiinteaza o alta societate Univers’all Unirea SRL, avand acelasi obiect de activitate principal, CAEN 5211, acelasi sediu si aceiasi admnistratori care au fost la cele doua societati in perioadele anterioare.
Date despre administratorii Univers’all Romania SRL
1. Petrovici Razvan este revocat la 9.05.2001
2. Baltac Octavian numit in 9.05.2001
3. Revocare in 30.09.2003 Baltac Octavian si numire Petrovici Razvan
4. Revocare in 30.03.2004 Razvan Petrovici si numire Yffali Patryck Jean Philipe
5. Revocare in 24.08.2004 Yffali Patryck Jean Philipe si numire Razvan Petrovici
6. In 30 09.2004 numire Sedar Savici si revocare Razvan Petrovici
7. In 16.03.2006 se revoca Sedar Savici si se numeste Buruiana Gheorghe
8. In 05.07.2006 se revoca Buruiana Gheorghe si se numeste Tudor Catalin Marian
Concluzii:
1. SC Univers’all Romania SRL avea acelasi obiect principal de activitate cu debitoarea SC Univers’all Trading Romania SRL .
2. SC Univers’all Romania SRL detine in proprietate spatii comerciale sau in inchiriere, spatii declarate ca puncte de lucru atat pentru aceasta, dar si pentru debitoarea Univers’all Trading Romania SRL careia i le inchiria, sau i le subinchiria.
3. Administratorii SC Univers’all Romania SRL sunt aceiasi cu cei ai SC Universal Trading Romania SRL, cu conditia ca, prin rotatie, ii regasim fie la una fie la cealalta societate.
4. De retinut este faptul ca Directia de Control Sanitar Veterinara sesizeza ca cele doua societati desfasoara aceleasi activitati in acelasi spatiu, din b-dul Corneliu Coposu nr. 2, interzicand prin nota desfasurarea acelorasi activitati conform mentiunilor efectuate la O.R.C.
5. Atat SC Univers’all Romania SRL cat si SC Univers’all Trading Romania SRL au aceeasi adresa declarata la O.R.C., localitatea Ghermanesti nr 17, judetul Ilfov, camera 1.
B ) SC UNIVERS’ALL UNIREA SRL J23/979/18.05.2005 (anexa 7)
Obiect principal de activitate declarat la O.R.C., acelasi ca si celelalte doua societati Univers’all Romania SRL si Univers’all Trading Romania SRL, adica Cod CAEN 5211 ”comert cu amanuntul in magazine nespecializate cu vinzare predominanta in produse alimentare, bauturi si tutun “
Sediu social in acelasi loc ca si celelalte doua societati adica, localitatea Ghermanesti nr. 17, judetul Ilfov, numai camera difera, aici avem camera 3.
Despre admnistratori
1. Sedar Savici numit la constituire –acelasi ca si la celelalte doua societati
2. Revocare in 16.08.2006 Sedar Savici si numire Onaga Lucian Ioan (fost director economic la UniversAll Trading Romania SRL)
Despre asociati
La constiuire doua societati
1. Univers’All Romania S.R.L. 90%
2. Univers’All Trading Romania S.R.L. 10 %
Ulterior in 24.10 2005 se majoreza capitalul social cu aportul adus de SC Univers’all Romania SRL, acesta detinand astfel 99,9900%
Concluzii:
1. In opinia admnistratorului judiciar aceasta societate a fost facuta ca urmare a interzicerii D.S.V. Bucuresti si Timisoara a unor importante activitati a societatilor Univers’all Romania SRL si Universall Trading Romania SRL ce desfasurau aceleasi activitati in aceleasi spatii. Practic, prin notarea mentiunii de catre D.S.V. privind radierea activitatilor cele mai importante ce se desfasurau in aceste magazine, administratorii celor doua societati au luat decizia infiintarii acestei societati Univers’all Unirea SRL care, fiind o societate noua putea sa desfasoare activitatile interzise celorlalte doua.
2. NE INTREBAM cum de admnistratorii societatii debitoare mai incheiau „contracte”sau „intelegeri anuale” in anul 2006 cu furnizorii de marfuri, astazi creditori in dosarul cauzei, in scopul achizitionarii si vanzarii marfurilor acestora pentru produse pentru care societatea nu mai avea drept de comercializare , incheind cu acestia contracte s-au intelegeri scrise prin care incasau tot felul de comisioane si taxe (taxe de listare,taxa deschidere pe fiecare magazin 500euro/magazin; discount de baza;discount deschidere etc). De retinut este faptul ca nici una dintre cele doua societati Univers’all nu mai puteau desfasura activitatea principala cod CAEN 5211.
3. Consideram ca intrepatrunderea activitatilor in spatiile puncte de lucru comune ale SC Univers’all Romania SRL si Univers’all Trading Romania SRL au fost activitati bine gandite de administratorii comuni, in timpi diferiti, ai celor doua societati, actiunile mentionate mai sus conducand la protejarea averii societatii Univers’all Romania SRL care are in proprietate bunuri imobile spatii comerciale (chiar si cele care nu le detinea in proprietate le subinchiria la debitoare) conducind astfel la impovararea permanenta a societatii Univers’all Trading Romania SRL, cea care achizitiona cele mai multe dotari pentru spatiile respective si cea care incheia contractele cu furnizorii de marfa.
4. Am constatat, ca pentru ducerea in eroare a furnizorilor de marfuri, de multe ori in contractele incheiate cu acestia se folosea doar denumire UNIVERS’ALL fara a se trece denumirea completa, avand in vedere ca parte din celelalte elemente ca adresa sociala si admnistratorii, prin rotatie, erau aceleasi.
Analizarea unor documente incheiate de debitoare anterior celor 120 zile deschiderii procedurii cu intentia de a se sustrage de la urmarirea creditorilor.
Considerand ca desi debitoarea avea o situatie destul de dificila incepind cu a doua jumatate a anului 2005 (imposibilitatea desfasurarii activitatilor celor mai importante in magazinul Univers’all, din b-dul Corneliu Coposu nr 3, sector 3) totusi, aceasta a incheiat destul de multe contracte cu furnizorii de marfuri. Astfel, sfirsitul anului 2005 o gaseste cu stocuri mari de carne, stocuri care nu mai puteau fi vandute asa usor daca atat in Complexul Unirea Bucuresti cat si in Complexul Iulius Mall Timisoara nu se mai putea sa se comercializeze produsele de carne.
Numarul mare de furnizori neachitati, de peste 1200, dar si valoarea datoriilor pe care societatea le are fata de acestia, de peste 550 mld. lei vechi la 31.12.2006, fac ca pe rolul Tribunalului Bucuresti Sectia a VII-a Comerciala sa se inregistreze mai multe cereri de faliment.
Data de 11.12.2006 cand s-a inregistrat pe rolul Sectiei a VII-a Comerciala cererea de deschidere a procedurii insolventei in baza careia in 09.01.2007 s-a pronuntat sentinta de deschidere a procedurii, o gaseste pe debitoare cu stocuri de carne care nu mai puteau fi valorificate asa de usor.
In conditiile in care cele doua puncte de lucru din Bucuresti si Timisoara sunt inchise, punctul de lucru din Sighisoara nu a fost deschis, si se pregatea vanzarea magazinului de la Sibiu, dar si scaderea vanzarilor dupa perioada sarbatorilor de iarna, deschiderea procedurii insolventei ia prin surprindere administratorii intrucat acestia au inregistrat in contabilitatea societatii acte ce stau sub semnul anularii ca fiind incheiate in defavoarea creditorilor.
Din aceasta cauza, la dosarul cauzei nu sunt declarate stocuri de marfa proaspata (carne vita, carne pui, carne porc), desi intre furnizori exista multi creditori afectati de marfa livrata societatii debitoare si neachitata. Printre acestia amintim creditorii Avicola Calarasi (creditor inscris cu peste 5,5 miliarde rol la masa credala, Facos Suceva, Vascar Vaslui, etc.).
Desi prin sentinta de deschidere a procedurii, debitoarea avea doar in parte atributii de conducere a activitatii, aceasta incheie mai multe acte cu un furnizor de carne, Macromex SRL, depunand la dosar tot felul de explicatii cum ca gresit ar fi inregistrat in contabilitate ca marfa proprie, stocul de carne de peste 220 miliarde rol, intrucat in fapt aceasta ar fi fost in custodie. (anexa 8)
Apreciem ca aceste acte si fapte duse la indeplinire de debitoare fara acordul scris al administratorului judiciar, care la randul sau macar sa fi avut acordul celor mai mari creditori, a fost un act in defavoarea creditorilor, menit sa goleasca de continut averea debitoarei.
Urmare a ridicarii dreptului de administrare prin hotararea comitetului creditorilor din 08.06.2007 si a hotararii instantei din 13.06.2007 administratorul judiciar a procedat la notificarea tuturor bancilor pentru a verifica daca debitoarea mai are deschise si alte conturi, conturi ce ar fi trebuit sa fie inchise de fostul administrator judiciar conform dispozitiilor instantei precizate prin sentinta de deschidere a procedurii si a prevederilor art. 4 din legea 85/2006, care precizeaza ca in timpul procedurii platile si incasarile sa fac din contul unic. ( anexa 9 )
Urmare a notificarii celor 35 banci in data de 08.06.2007 am constatat ca debitoarea mai avea deschis cont la B.C.R. – Snagov, cont deschis la UniCredit Tiriak Bank sucursala si cont deschis la B.R.D. – SMCC. Desi administratorul judiciar, odata cu notificarile transmise bancilor, a solicitat ridicarea dreptului de semnatura al dlui Buruiana Gheorghe, conform dipozitiilor instantei, si dupa ce din cele doua conturi s-a transferat in contul unic suma de 73.608 RON, verificand in data de 25.06 2007 soldul contului unic, am contatat ca dl Buruiana Gheorghe, care avea ridicat dreptul de admnistrare, a facut plati electronic catre diversi creditori, cu incalcarea dispozitiilor instantei precizate prin incheiera din 13.06.2007 (anexa 10).Intreband banca de ce a fost posibil sa se dispuna de bani din contul societatii de catre o persoana de care banca avea stiinta ca nu mai are calitate, aceasta si-a cerut scuze ca nu a deconectat societatea de la sistemul de plati online pe care il avea cu fostii administratori statutari ai debitoarei.
Astfel ca, admnistratorul judiciar nou desemnat nu mai are la dispozitie decit suma de 3.542 ron.
Toate cheltuielile de procedura efectuate de noul administrator judiciar au fost suportate pana in prezent de catre acesta din surse proprii, cheltuieli ce vor fi permanent supuse aprobarii creditorilor si instantei in vederea recuperarii ulterioare din recuperari de creante si vanzari de bunuri.
Faptele domnului Buruiana de a dispune de bunurile debitoarei fara drept si in dauna creditorilor se incadreaza in prevederile art. 143 alin 2, litera c) si a prevederilor art 214 Cod Penal privind gestiunea frauduloasa.
Desi in contabilitatea societatii la 31.12.2006 figurau stocuri valorice de mijloace fixe: de instalatii tehnice si masini 3.619.089 ron si alte instalatii, utilaje si mobilier de 4.609.819 ron, la dosarul cauzei administratorul societatii dl Buruiana Gheorghe nu a depus documentele privitoare la inventarul acestor bunuri pentru fiecare punct de lucru in parte, astfel ca administratorul judiciar se afla in imposibilitatea inventarierii si valorificarii acestor mijloace fixe. (anexa 11)
Am luat act de faptul ca la punctul de lucru de la Sibiu, magazinul intrat in proprietatea debitoarei ca urmare a platii ultimelor rate de leasing in data de 07.12.2006, este vandut de catre debitoare in 12.12.2006,ocazie cu care se vand si toate utilajele aferente, proprietatea debitoarei, ale caror valoare de vanzare se ridica la suma de 850.000 euro echipamente si pentru cladire si teren 3.000.000 Euro, bani ajunsi in contul escrow deschis la B.R.D. Sucursala Ploiesti nr. RO 36BRDE 300SV 29192253000. (anexa 12, 13 si 14)
Dupa alimentarea contului escrow cu suma de 13.953.200 RON de catre cumparator, precizam ca aceasta vanzare nu a fost adusa la cunostinta si nici nu a fost justificata creditorilor, desi aceasta se face doar la 26 de zile anterior deschiderii procedurii, si deci dupa inregistrarea cererii de deschidere a procedurii pe rolul Tribunalul Bucuresti Sectia a VII-a Comerciala.
De retinut este faptul ca desi debitoarea cunostea din 12.05.2005 ca nu mai poate desfasura activitate in spatiul din Corneliu Coposu nr. 3 intrucit DSV i-a interzis desfasurarea acestor activitati, deasemenea la punctul de lucru Timisoara, conform aceleiasi institutii DSV,si ca la SF. Gheorghe spatiul punctului de lucru este executat silit, debitoarea ca sa traga de timp depune prin semnatura dlui Buruiana o intentie de reorganizare fara a prezenta creditorilor nici macar documentele societatii dar ce sa mai vorbim de un plan de reorganizare viabil. ( anexa 15 )
Privitor la faptul ca societatea nu mai poate desfasura nici un fel de activitate in punctele de lucru pe care le-a detinut va prezentam urmatoarele informatii:
Sa se ia act de faptul ca, la data intocmirii prezentului raport, societatea debitoare S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. nu mai desfasoara nici un fel de activitate in punctele de lucru declarate la OFICIUL REGISTRULUI COMERTULUI astfel:
1. PUNCT DE LUCRU BUCURESTI CORNELIU COPOSU NR. 3, MAGAZIN UNIREA, spatiu inchiriat inca din luna noiembrie 2006 la Carrefour Romania SA.
2. PUNCT DE LUCRU CAROL, intrarea Italiana, Bucuresti, radiat in 03.08.2006 prin decizia asociatului unic. Acest spatiu a fost inchiriat de debitoarea S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. de la o alta societate in care dl Petrovici Razvan are interes, respectiv GFS SERVICES SRL.
3. PUNCT DE LUCRU SIBIU, proprietatea S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L., vandut in 17.12.2006;
4. PUNCT DE LUCRU SIGHISOARA, nedeschis
5. PUNCT DE LUCRU SF. GHEORGHE, executat silit
6. PUNCT DE LUCRU TIMISOARA, inchis din luna martie 2006 de Directia Sanitar Veterinara Timisoara
7. PUNCT DE LUCRU CONSTANTA, inchiriat de la TOMIS S.A. de UNIVERS’ALL ROMANIA SRL, subinchiriat de debitoarea S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. la in data de 28.10.2003 cu suma de 11.100 USD/luna pentru o perioada de 10 ani.
8. PUNCT DE LUCRU NEPTUN OLIMP, proprietar UNIVERS’ALL ROMANIA SRL, inchiriat de debitoarea S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. in data de 01.10.2003, cu o chirie de 15.570 EURO/luna, pentru o perioada de 12 luni. La data prezentei, contractul fiind incheiat, intrucat la ORC nu s-a mai depus niciun act aditional de prelungire. Pentru cele patru puncte de lucru din Constanta, din presa, conform anexa ziarul Bussines Standard din 29.06.2007, au fost cumparate de SC PROFI ROM FOOD. ( anexa 16 )
9. PUNCT DE LUCRU SUCEAVA, proprietar UNIVERS’ALL ROMANIA SRL, inchiriat la S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. in 22.09.2003, pentru suma de 54.400 EURO/luna +TVA, spatiu vandut la ROMSTAL in 30.11.2006.
10.PUNCT DE LUCRU TG. MURES proprietar UNIVERS’ALL ROMANIA SRL, inchiriat la S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. in 22.09.2003, atentie !!! cu chirie de 56.120 Euro/luna +TVA, pentru o perioada de 12 luni. La OFICIUL REGISTRULUI COMERTULUI nu sunt depuse acte aditionale pentru prelungirea contractului. Acest punct de lucru a fost vandut catre ROMSTAL.
11. PUNCTUL DE LUCRU IASI, inchiriat de UNIVERS’ALL ROMANIA SRL in 03.07.2003, pentru o perioada de 10 ani si subinchiriat de aceasta din urma debitoarei S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. conform conventiei accesorie la contractul de inchiriere incheiat in 08.10.2003, la pretul de 12.000 EURO/luna, mentinandu-se pentru o perioada de 10 ani. De asemenea, tot pentru acest spatiu, in data de 13.07.2006, se inregistreaza la OFICIUL REGISTRULUI COMERTULUI un act incheiat direct intre ALIMENTARA S.A. si S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. pentru o chirie de 17.000 EURO/luna. In conformitate cu art. 4.1.7 din contract, „cu ocazia semnarii contractului, chiriasul remite proprietarului 12 bilete la ordin, de valoare egala, cu chiria plus bugetul de promovare marketing aferent lunilor iulie 2006 – iunie 2007”. La punctul 5.1 chiriasul avea obligatia sa remita propietarului o scrisoare de garantie bancara pentru suma de 38.670 EURO, scrisoarea de garantie bancara putand fi executata in termen de 30 de zile de la intarzierea la plata a sumelor datorate. Conform art. 8, chiriasul accepta fara drept de despagubire ca toate lucrarile si imbunatatirile sa fie lasate proprietarului. Valoarea bugetului de promovare pentru marketing pe care chiriasul trebuie sa o plateasca proprietarului este de 1.216 EURO/luna+TVA. De retinut este faptul ca la art. 2.5 din contract, la punctul 2.5.8. se face referire la un acord de negociere (act pe care nu il detinem) semnat intre proprietarul ALIMENTARA SA si fostul chirias pana la acea data UNIVERS’ALL ROMANIA SRL.
Apreciem ca acest contract de inchiriere din 13.07.2006 ( anexa 17 ) a fost incheiat de reprezentantii debitoarei S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. pentru ca toate datoriile care trebuiau platite prin contractul de inchiriere incheiat de acelasi proprietar in data de 03.07.2003 cu UNIVERS’ALL ROMANIA SRL sa fie preluate de sociteatea debitoare S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. evitandu-se astfel executarea UNIVERS’ALL ROMANIA SRL. Conditiile contractului incheiat in 13.07.2006 cu debitoarea sunt mult mai impovaratoare decat conditiile vechiului contract incheiat cu S.C. UNIVERS’ALL ROMANIA S.R.L. atat ca nivel al chiriei, cat si a modului de plata al acestia. De asemenea, de retinut este faptul ca prin primul contract incheiat intre ALIMENTARA S.A. Iasi si UNIVERS’ALL ROMANIA SRL in 03.07.2003 fac obiectul cumpararii si valoarea stocurilor de marfa si a utilajelor de doteaza spatiul, care sunt evaluate la 200.000 EURO si care urmau sa faca obiectul unui contract de vanzare cumparare ce se va incheia pana in 15.07.2003. Nu am putut intra in posesia acestui contract, dar putem retine faptul ca la data de 08.10.2003 debitoarea S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. avea calitatea de subchirias in acest spatiu si ca, in conformitate cu declaratiile fiscale depuse de aceasta, la sfarsitul anului 2003 S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. isi inregistraza in proprietate utilaje si instalatii in valoare de 5.982.853 MII LEI (ROL) si mobilier in valoare de 57.712 MII LEI (ROL). In consecinta, nu stim, in lipsa documentelor contabile ale societatii, daca aceste utilaje au fost achitate de chiriasul UNIVERS’ALL ROMANIA SRL sau de catre subchiriasul S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L.
12. PUNCT DE LUCRU TARNAVENI, contract incheiat in 17.05.2006 de debitoarea S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. cu proprietarul S.C. GECSAT S.A. Retinem ca acest contract este incheiat pentru o perioada de 10 ani, cu o chirie de 3% din vanzari, dar nu mai putin de 2.500 EURO/luna.
Administratorul judiciar a notificat proprietarul sa verifice daca contractul a fost executat partial, daca au fost facute investitii in spatiu si daca au fost achiozitionate utilaje. Din presa am aflat ca acest spatiu a fost predat de catre UNIVERS’ALL la SC PROFI ROM FOOD, care ar fi cumparat si cele patru magazine din Constanta.
Se constata faptul ca la toate punctele de lucru pe care societatea debitoare le-a avut inregistrate la OFICIUL REGISTRULUI COMERTULUI aceasta nu mai desfasoara activitate.
In fapt, pregatirea inchiderii activitatii este anuntata de Petrovici Razvan in presa, conform ziarelor Ziarul Financiar din 30.11.2006 si 7 PLUS din 01.12.2006, ( anexa 18 si 19 )
Concluzii: vanzarea celor mai mari puncte de lucru, Sibiu si Suceava, inchiderea de catre Directia Sanitar Veterinara a celor mai mari puncte de lucru, Bucuresti si Timisoara, executare silita a punctului de lucru Sf. Gheorghe, in lunile noiembrie si decembrie 2006 conduc la adoptarea unei decizii de constrangere de catre administratori si anume aceea de a ridica intreg stocul de marfa din aceste magazine (marfa neachitata furnizorilor) si depozitarea lor pe jos si in devalmasie in doua spatii improprii, respectiv Ferma 7 si 6 din Pantelimon, care sunt inregistrate ca puncte de lucru in data de 02.07.2007, dupa deschiderea procedurii, dar si intr-un spatiu inchiriat aflat in b-dul Timisoara nr. 5, sector 6, in incinta SC RAMI DACIA SA, cu o chirie de 1.575 EURO/luna+TVA, societatea administrata de dl Zisu Elie Ionut (o persoana foarte apropiata dlui Petrovici Razvan) care nu este declarat punct de lucru.
Pentru dezinformarea creditorilor administratorul statutar Buruiana Gheorghe declara ca societatea isi poate plati de urgenta parte din creantele catre creditori prin vanzarea stocurilor de marfuri aflate in cele doua depozite, stocuri de marfuri in valoare contabila, conform declaratiilor depuse de debitoare, de 391.517 ron.
Ce uita dl Buruiana Gheorghe este sa informeze creditorii despre modul in care au fost depozitate aceste marfuri si daca, in conformitate cu legislatia sanitar veterinara, acestea mai pot fi puse in circuitul economic, asa cum au fost ele depozitate prin grija domniei sale.
In scopul aratarii creditorilor si a instantei a modului in care aceste marfuri au fost depozitate (biscuiti, zahar, cacao, orez, tetine pentru sugari, hartie igienica, jucarii, etc.), marfuri aflate pe pardoseala la discretia sobolanilor. Stau marturie celor afirmate pozele efectuate de administratorul judiciar CRIS CONSULT S.P.R.L. ( anexa fotografii )
Prin dezinformarile pe care dl Buruiana Gheorghe le facea catre creditori, declarand intentia acestuia de a plati toti creditorii din stocurile de marfuri mai sus precizate, erau doar modalitati de tragere de timp in scopul ascunderii cat mai bine a banilor incasati de debitoare in luna decembrie 2006, de aproximativ 3,9 milioane EURO, prin vanzarea spatiului de la Sibiu, proprietarea debitoarei, cu 26 de zile inainte de data deschiderii procedurii.
Tot pentru a castiga timp in vederea fructivicarii contractului pe care debitoarea il avea in Timisoara, inchieat cu societatea IULIUS MALL, pentru care debitoarea achitase din dispozitia dlui Buruiana suma de 500.000 EURO, chirie in avans, si pentru a valorifica celelalte utilaje pe care debitoarea le achizitionase pentru toate punctele de lucru, dl Buruiana se simte deranjat de atitudinea creditorilor care nu doresc sa ii mai lase la discretie dreptul de dispozitie si hotarasc ca vanzarea si valorificare bunurior, inclusiv cesionarea contractului incheiat cu Iulius MALL sa se faca sub coordonarea administratorului judiciar.
De retinut este faptul ca, pentru a justifica parte din suma incasata in luna decembrie de catre debitoare, in valoare de 13.953.200 RON, a carei destinatie nu am clarificat-o din contul escrow, deschis la BRD Ploiesti nr. RO36BRDE300SV29192253000 si virati ulterior de catre debitoare pana in 22.12.2006 in contul acesteia deschis la BRD SMCC, al carui numar nu l-am identificat inca desi s-au facut cel putin trei adrese catre aceasta banca, dl Buruiana Gheorghe, dupa data deschiderii procedurii, cu incalcarea legii, dar si a dispozitiilor instantei stabilite prin sentinta de deschidere a procedurii, alimenteaza contul unic al debitoarei, DIN SURSE PROPRII, in data de 09.02.2007 cu suma 62.500 RON din Unicredit Tiriac Bank si in data de 13.02.2007 cu suma de 20.000 RON din Unicredit Tiriac Bank, iar ca justificare se inregistreaza plata contract imprumut.
De asemenea, acest cont se mai alimenteaza de la SC Commercial Center Development SRL (fosta UNIVERS’ALL ROMANIA SRL) cu suma de 993.970 RON si GFS INVESTMENT ROM SRL cu suma de 153.550 RON si de la TIKET PLUS SRL cu suma de 489.611 RON, toate societati in care interesul dlui Petrovici Razvan este de notorietate.
Pentru ca nu cumva aceste sume sa ramana in contul unic, dl Buruiana Gheorghe, cu incalcarea legii, dar si cu complicitatea administratorului judiciar ACTIV LICHIDATOR I.P.U.R.L. face plati in sistem electronic, deci fara a depune documente justificative la banca.
Plati efectuate din contul unic de lichidare deschis la BRD – Sucursala Unirea de dl administrator statutar Buruiana Gheorghe
nr. crt.
|
Beneficiar tranzactie
|
Suma
|
Observatii
|
1
|
Impozite aferente salariilor
|
112.943,00
|
salarii
|
2
|
Ridicari de numerar salarii si diverse, nejustificate
|
261.911,00
|
salarii diverse
|
3
|
Plati catre persoane fizice, nejustificate
|
465.813,00
|
|
4
|
Midal Leasing
|
315.717,00
|
leasing
|
5
|
Cab.Av. Rudareanu
|
7.327,00
|
onorarii
|
6
|
Rompetrol
|
26.344,00
|
combustibili
|
7
|
Romtelecom
|
18.174,00
|
serv.telefonice
|
8
|
Vodafone
|
143.389,00
|
serv.telefonice
|
9
|
BCR asigurari
|
8.714,00
|
|
10
|
APA NOVA
|
5.007,00
|
servicii
|
11
|
SCA Anghelescu
|
12.487,00
|
onorarii
|
12
|
Distrigaz
|
28.934,00
|
servicii
|
13
|
Eurosoft Communication
|
27.900,00
|
intretinere soft
|
14
|
Cumpana
|
18.953,00
|
servicii
|
15
|
Bio Medica
|
30.763,00
|
servicii medicale
|
16
|
RCS RDS
|
23.826,00
|
servicii
|
17
|
Tiriac Leasing
|
14.036,00
|
|
18
|
Eurial Leasing
|
20.373,00
|
|
19
|
Telemobil
|
3.590,00
|
telefoane
|
20
|
Rosal Grup
|
45.659,00
|
servicii
|
21
|
Enerom Service
|
103.684,00
|
|
22
|
Platin Com
|
12.964,00
|
|
23
|
Rai 88 Impex suc.Suceava
|
6.783,00
|
|
24
|
Electrica
|
20.559,00
|
|
25
|
comisioane bancare
|
18.526,00
|
|
26
|
Comat Auto
|
55.473,00
|
chirii
|
27
|
Rami Dacia
|
32.492,00
|
chirii
|
28
|
Peral Distribution
|
108.900,00
|
chirii
|
29
|
Malanciuc Cristian
|
92.599,00
|
chirii
|
|
TOTAL
|
2.043.840,00
|
|
Aceste plati, in opinia administratorului judiciar CRIS CONSULT S.P.R.L. si avand in vedere ca punctele de lucru fusesera deja inchise la dat deschiderii procedurii, nu mai sunt justificate, cu atat mai mult cu cat unele dintre ele, cum este ROSAL GRUP sau CUMPANA 1993 SRL sunt creditori care au fost inscrisi la masa credala. ( anexa 20 )
Elocvent este faptul ca, desi contractul de livrare de apa, incheiat cu CUMPANA 1993 SRL, nr. 241/11.03.2003, a fost inchieat cu SC GFS SERVICES ROMANIA SRL, creditorul CUMPANA 1993 SRL se inscrie la masa credala a debitoarei S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. – in insolventa cu o creanta de 23.131.87 lei, justifiand aceasta inscriere „am vandut marfa si am prestat servicii debitoarei in baza contractului incheiat cu GFS SERVICES ROMANIA SRL – societate mama a S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L.”, distributia apei facand-o la adresele:
– b-dul Carol Intrarea Italiana, Bucuresti;
– aleea Sebis, Sibiu;
– b-dul Timisoara nr. 90, Bucuresti (actualul COMAT AUTO, unde avem la aceasta data depozitate prin contract de inchiriere utilaje);
– str. Mina Minovici, nr. 1, Bucuresti;
– str. Alexandru Filippide, Bucuresti
– str. Cuza Voda nr. 64, Bucuresti la societatea HARD CONSTRUCT, societate in faliment in care dl Petrovici a fost asociat, etc.
Multe dintre adrese nu au nici un fel de legatura la data inchierii contractului cu S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L.
Aceasta operatiune dovedeste modul in care intelegeau administratorii debitooarei sa foloseasca sursele financiare ale acestia, facturand pe aceasta societate aceste servicii.
In sustinerea aceleiasi afirmatii sta si contractul nr. 7698/25.09.2003 incheiat de S.C. UNIVERS’ALL ROMANIA S.R.L. cu SC SALUBRIS SA Iasi, iar facturarea de facea pe S.C. UNIVERS’ALL TRADING ROMANIA S.R.L. ( anexa 21 )
Culpa administratorilor debitoarei privind intrarea societatii in incetare de plati si in mod inevitabil in insolventa, rezida si din modul defectuos de administrare a activitatii debitoarei si de depozitare a marfurilor perisabile, proprietatea debitoarei, anterior si mai ales dupa data deschiderii procedurii.
Astfel acestia au depozitat stocurile perisabile in locatii-depozite cu conditii absolut improprii pentru destinatia marfii aducand mari prejudicii creditorilor, care prin valorificarea acesteia dupa o depozitare corespunzatoare si conforma normelor DSV, ar fi obtinut o suma mult mai mare si intr-un timp mai scurt.
Depozitarea de catre administratorii debitoarei a stocurilor perisabile in mod haotic, in lipsa conditiilor de igiena, au afectat calitatea si cantitatea acestora (ambalaje rupte, produse atacate de rozatoare etc.), asa cum rezulta si din fotografiile anexate, ingreunand in mod evident posibilitatea valorificarii marfurilor la maximum posibil de catre administratorul judiciar in vederea achitarii creantelor catre creditori.
Modalitatea improprie a depozitarii si vanzarii marfurilor inainte de data deschiderii procedurii insolventei a fost constatata si de catre DSV care a interzis comercializarea in general a marfurilor perisabile prin magazinele debitoarei (Timisoara si Bucuresti).
Astfel prejudiciul cauzat creditorilor s-a nascut si s-a accentuat din culpa exclusiva a administratorilor debitoarei, cu mult inainte de data deschiderii procedurii, mai precis din anul 2005, ceea ce spune multe despre buna credinta si capacitatea acestora de administrare in mod eficient a patrimoniului debitoarei.
Pentru a bloca activitatea de inventariere si sigilare a bunurilor debitoarei administratorul statutar Dl. Gheorghe Buruiana desi avea la cunostinta despre aprobarea creditorilor de a sigila toate depozitele cu incuietaori care sa permita acesul administratorului judiciar concomitent cu al dansului, acesta din urma se opune sigilarii depozitului din incinta IMBG, Sos Berceni, nr. 104. Aducem la cunostinta instantei si creditorilor ca am apelat la forta publica si am procedat la sigilarea spatiului.
Tot pentru a trage de timp si pentru a dezinforma justitia dl Buruiana formuleza o cerere de stramutare cu suspendare a judecatii, suspendare pe care o obtine. Motivarea cererii, pe considerente de banuiala legitima, se intemeiaza pe sustinerile acestuia ca societatea a ajuns in stare de inolventa datorita furnizorilor, care nu livrau marafa la timp, iar valorificarea activelor este obstructionata de administratorul judiciar care a aplicat dubla siguranta in sigilarea bunurilor conform solicitarii creditorilor si pentru controlul reciproc asupra valorificarii bunurilor.
Desi conform listei depuse de Directia Taxe si Impozite a Comunei Snagov, societatea debitoare are in proprietate mai multe autoturisme, despre care intreband admnistratorul statutar, dl Buruiana raspunde prin adresa nr. 2291/18.06.2007 ca societatea debitoare nu mai are nici un autovehicul in proprietate. (anexa 22)
Apreciem ca modalitatea de administrare a societatii debitoare in dauna creditorilor a fost o operatiune bine gandita de cei patru administratori, care au avut in perioade diferite aceasta responsabilitate, si ca, in fapt, rotirea acestora a asigurat varsarea tuturor resurselor societatii in favoarea unor societati din grupul de interes al acestora in care detineau controlul si au interes.
Apreciem ca persoanele care se fac vinovate de ajungerea debitoarei in incetare de plati sunt:
a. PETROVICI RAZVAN, identificat cu CNP 1670703…;
b. SAVICI SEDAR, identificat cu CNP 7600803…;
c. BURUIANA GHEORGHE, identificat cu CNP 1740918…
d. BALTAC OCTAVIAN, identificat cu CNP 1680124…
persoane pentru care urmeaza, in cererea de atragere a raspunderii, administratorul judiciar sa indice faptele, perioada si prejudiciul cauzat societatii prin actele de administrare indicand si temeiul de drept.
Prezentul raport a fost aprobat de Comitetul Creditorilor in conformitate cu prevederile art. 17 lit. c) si, ca urmare a acestei aprobari, propunem trecerea debitoarei in procedura falimentului, si solicitam judecatorului sindic in conformitate cu dispozitiile art. 59 alin. 6 din Legea 85/2006 publicarea unui anunt in Buletinul Procedurilor de Insolventa cu privire la indicarea datei convocarii adunarii creditorilor debitoarei S.C. Univers’All Trading Romania SRL.
Administrator judiciar
CRIS CONSULT S.P.R.L.
Avocat Cristina Dica