Ministrul Economiei, Lucian Bode, iese din nou în evidență prin consilierii săi dalmațieni, tocmai când credea că scăpase. Scăpase însă doar de Radu Cristescu, fostul șef al ADS recuperat în armata sa de consilieri personali după ce fusese demis de ministrul Agriculturii pentru grave nereguli, inclusiv pentru protejarea afacerilor firmei Grivco înființate de Dan Voiculescu.
A scăpat de Cristescu la mai puțin de 24 de ore după ce noi am dezvăluit implicarea sa în afaceri necurate. Am dezvăluit, zilele trecute, un nou exemplu de consilier năzdrăvan al lui Bode, Adriana Slav, o expertă în economie… de budoar, adică în sexualitate, relații de cuplu și consum de droguri. Nu se știe ce a recomandat-o pe madam Slav pentru funcția de consilier la Ministerul Economiei, dar ea există și e, probabil, activă.
Din aceeași serie, a experților personali parașutați din motive care nu au nicio legătură cu Ministerul Economiei lui Bode, este și Silviu Mănăstire, un fost jurnalist a cărui pregătire, dar și trecut, nu-l recomandau pentru o asemenea demnitate.
Nu poți să fii consilierul unui ministru, mai ales al Economiei, dacă tu nu știi nici măcar cum se scrie cuvîntul ”dividend”. Nu poți fi nici măcar jurnalist, dacă ai astfel de scăpări, chiar dacă ai participat la la numeroase adunări generale ale jurnaliștilor de toate culorile, fie ei chiar și de investigații.
Despre Silviu Mănăstire am mai scris în cotidianul nostru, atunci când a fost propus, de ministrul Lucian Bode, pentru importanta funcție de membru în consiliul de administrație al Transelectrica. Cu tot respectul pentru un fost confrate, dar nu este admisibil ca un habarnist să decidă, sau să participe la decizii privind soarta Transelectrica, o societate de interes strategic pentru România.
Iată de ce ne-a intrat în atenție consilierul Mănăstire, nume predestinat pentru un absolvent de liceu teologic. Zilele trecute, Hotnews a dezvăluit că Silviu Mănăstire a omis să consemneze în declarația de interese o firmă la care era acționar.
Este vorba despre societatea RTVL Media & Publicitate SRL la care Silviu Mănăstire, alături de Andrei Marius Mocanu este și acționar și administrator. De ce a omis-o el, încălcând legea ANI, nu se știe.
Explicația acestuia, publicată de Hotnews, a fost că e vorba despre o eroare materială. “Firma nu a fost radiata, dar nu a functionat niciodata. Conform legii nementionarea in declaratia de avere a firmei care nu a functionat reprezinta o eroare materiala. Voi indrepta aceasta greseala” – s-a justificat Mănăstire. Aparent este vorba despre o greșeală. Aparent, deoarece, dacă privești cu atenție declrația sa de avere, descoperi că ”greșeala” este o regulă, ceea ce intră în contradicție flagrantă cu responsabilitatea de care ar trebui să fie bănuit un consilier de ministru și un posibil administrator al statului la ”Transelectrica”. Nu poți să greșești mereu, pentru că dai de bănuit, sau ajungi chiar să dai și cu subsemnatul pe la Parchet, fie că te cheamă Mănăstire, fie Bordel. Astfel, în declarația de avere depusă pe 20 martie 2012, Silviu Mănăstire consemnează că a încasat, de la SC GPA Goldman & Morgan SRL, ”dividente” în cuantum de 162.000 RON.
vezi AICI declaratie avere a lui Silviu Manastire (2012)
Consilierul ministrului Economiei, fost jurnalist de investigații școlit pe la tot felul de adunări generale ala jurnaliștilor, fost director editorial la jurnale, fost co-patron de presă și chiar manager general (pentru căteva luni) la NewsIn, a încasat, așadar, DIVIDENTE. Asta, vorba lui Cristoiu, nu este o știre. Prin presă Vîntu viu vuia, cum se zice. Carte multă nu se cere, deși e jenant să faci parte din echipa unui ministru din guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu, fără să știi cum se scrie dividend. Să trecem însă la ceea ce reprezintă o știre. Adică la suma consemnată de consilierul Mănăstire la capitolul dividende. Cum declarația de avere a fost dată în 2012, ea reflectă situația materială a lui Mănăstire din anul fiscal anterior, adică 2011. Fiind vorba despre dividende, ele nu puteau fi încasate decît pentru anul 2010, sau, eventual, anii anteriori lui 2010, pentru că dividendele din 2011 se încasează în 2012, după depunerea bilanțurilor societății, și se declară în…2013. Cum firma GPA Goldman & Morgan fost înființată în 2010, înseamnă că dividendele erau doar din 2010. Ei bine, aruncând o privire în bilanțurile firmei GPA Goldman & Morgan SRL, am descoperit, cu stupoare, că profitul net, declarat pe 2010, a fost de doar 1380 de lei (ron), adică de 117,39 ori mai mic decât ”dividentele” declarate a fi fost încasate de consilierul de azi al ministrului Lucian Bode.
Atunci de unde sacul cu bani? Cum să umfli 1380 de lei, fără să-ți pocnească în față, și să-i faci 162.000 de lei? Asta nu se poate nici chiar cu pompa lui Cozmin Gușă, bunul său amic. Pe de altă parte, dividendele nu puteau fi nici pentru anul 2011, pentru că asta ar fi însemnat să fie încasate în avans, ceea ce este, din nou, interzis de lege. La fel, dacă au fost încasate în 2012, atunci ele nu puteau fi consemnate în declarația de avere din acest an, ci în cea de anul viitor. Oricum am da-o, tot la articolul 292 Cod Penal ajungem, adică la Falsul în declarații, care se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. L-am contactat telefonic pe consilerul Silviu Mănăstire, pentru a-i cere explicații și am descoperit ceva și mai grav. Nici măcar nu știa, sau făcea pe naivul, că nu poți consemna în declarația de avere decât veniturile încasate în anul fiscal anterior. ”Dividendele le-am încasat anul ăsta, pentru anul 2011” – ne-a declarat Silviu Mănăstire.
”Dupa ce s-a publicat ordonanța (?) în Monitorul Oficial, anul ăsta am incasat dividendele. Îi foarte corect ce-am făcut. Nu-s ridicate în avans”. După ce i-am explicat că nu putea încasa la acea oră dividendele din 2011, a acceptat că ar fi putut greși. ”Dacă am făcut erori și greșeli asta e, rectific. Îmi dau o amendă ăia și gata. Nu există în declarația de avere ceva ce am încercat să ascund. Dacă am greșit, am greșit din neatenție. N-am mai făcut (declarații de avere) eram grăbit, eram stresat. Asta e!” – zice el.
Apoi a recunoscut că mai degrabă a încercat să-și justifice banii din conturi decât să fie atent la corectitudinea celor declarate. ”Hai să-ți spun cum a fost. M-am uitat în conturi ce bani am, i-am declarat, am declarat de unde vin banii, acum nu știu, pe 2011, pe 2012, nu știu, chiar o să mă duc la ANI că am niște prieteni acolo, să mă duc să mă învețe ăia cum să declar. Fac o rectificativă, asta e. N-am omorât pe nimeni, n-am…” – zice consilierul Mănăstire. Lângă cei 162.000 de lei, presupuși ”dividente”, Silviu Mănăstire a mai declarat 190.000 de lei, bani frumoși pentru un ”pârlit de ziarist” – cum spune modest, despre el, ajuns acum consilier de ministru. Banii provin, zice el, de la tatăl său, care ar fi vândut niște acțiuni primite la Fondul Proprietatea.
Vîntu și-au detașat, la Economie, un om de la Newsin
Falsurile amintite, sau așa-ziseșle erori din declarațiile sale de avere și interese, continuă. Spre exemplu, el a declarat, la veniturile anuale pe 2011 și suma de 15.227 lei de la SC Newsin Media SRL. Cum el a devebnit managerul Newsin pe 8 decembrie 2011 și era puțin probabil să încaseze atâția bani pentru doar trei săptămâni de activitate, chiar dacă era omul de bază al lui Cozmin Gușă în agenția de presă, l-am întrebat din nou cum explică suma. ”Sunt inclusiv banii câștigați în 2012”- a declarat Mănăstire, promițând să rectifice și această ”eroare”. Cum se știe, Silviu Mănăstire a aterizat oficial la Newsin, ca manager general cu mașină și șofer la scară, pe 8 decembrie 2011, în tandem cu Dumitru Ion Relu, care a devenit administratorul societății. Numai că, ulterior, duppă ce intrat în concediul de iarnă, n-a prea mai dat pe la Newsin, decât telefonic și, după două luni, a fost detașat la Ministerul Economiei după modelul celor 150 de oameni plasați în structurile statului, după cum spunea, pe vremuri (ce vremuri!), Sorin Ovidiu Vîntu. Legăturile lui cu oamenii lui Vîntu, sau Gușă au fost deja dezvăluite de presă. El este în continuare acționar, alături de soția lui Cozmin Gușă, în societatea CSR Promovare & Management SRL. Conform Hotnews, în cadrul companiei C.S.R. PROMOVARE & MANAGEMENT SRL, Silviu Manastire detine 25% din actiuni, alte 50% din actiuni sunt detinute de compania S.C. GLOBALCOM GROUP S.R.L si alte 25% din actiuni le detine ION DUMITRU RELU. GLOBALCOM GROUP S.R.L este in acest moment detinuta de Gabriela Gusa, sotia lui Cozmin Gușă. Cozmin Gusa este unul dintre partenerii lui Sorin Ovidiu Vintu.(…)In 2009 cei doi au infiintat compania SOCO Dezvoltare & Management SA. In aceasta companie Gusa si Vintu erau parteneri egali”. De asemenea, scrie Hotnews, ”în compania C.S.R. PROMOVARE & MANAGEMENT SRL, Silviu Manastire este asociat cu ION DUMITRU RELU despre care presa a relatat ca era directorul companiei SOCO Dezvoltare & Management SA companie detinuta de Gusa si Vintu. Presa a relatat in 2010 ca ION DUMITRU RELU a preluat conducerea statiilor locale ale Realitatea TV de la Mihai Tatulici. La acel moment Realitatea TV era detinuta de Sorin Ovidiu Vintu”. Deși informațiile sunt reale, verificate și de noi, Silviu Mănăstire spune că ele sunt făcute publice din răzbunare.
vezi AICI firmele lui Silviu Manastire
”Eu am avut și am, din păcate, o relație proastă cu Dan Tăpălagă. El a fost angajatul meu, oarecum, a lucrat la Ziua de Cluj în 2006, la un ziar unde eu eram acționar, aveam 5% din ziarul respectiv, au rămas, am avut un conflict, Dan este un tip încăpățânat… Am fost la Clever, la Ziua…Deci Dan Tăpălagă și cu mine am avut un conflict, eu n-am avut inteligența, sau răbdarea ca să mă duc să mă împac cu el, pentru că eu cu Dan Tăpălagă am aceleași principii, am aceleași idei, avem prieteni comuni. El a rămas cu fixația asta și a făcut o chestie mizerabilă acum două zile, punându-l pe Attila Biro, care este băiatul pe care eu l-am învățat investigații, eu l-am crescut ca ziarist…și l-a pus Tăpălagă să mă f…De ce? A uitat?”.
Așadar, cam multe falsuri ”economice” pentru un consilier de ministru al Economiei, sau un posibil viitor membru în consiliul de administrație de la Transelectrica. Deși a fost jurnalist vreme de zece ani și a lucrat la Ziua de Cluj, la Gardianul de Transilvania și Banat, la Academia Cațavencu sau Gazeta de Cluj, Mănăstire nu a trecut aceste locuri de muncă în CV-ul său oficial. N-a trecut nici chiar funcția de manager general la NewsIn. A trecut însă numeroasele sale participari la proiecte aducătoare de bani din tot soiul de surse externe, pentru jurnaliști de investigații. Avem respect pentru jurnaliști, dar doar pentru cei care-și fac meseria cu demnitate și nu pentru demnități publice.
Dan Badea