Declanşarea urmăririi penale a lui Marius Locic (foto stânga) de către procurorii anticorupţie, însoţită de invitarea recentă la DNA, a lui Dan Diaconescu, mi-a reamintit de o afacere dubioasă pusă la cale de cei doi, în a doua jumătate a anului trecut.
Este vorba despre afacerea privind preluarea de către Dan Diaconescu, de la Locic, a noului sediu pentru OTV. Marius Locic a afirmat, în urmă cu o jumătate de an, că a ieşit din foame după ce i-a vândut lui Dan Diaconescu, pentru 7 milioane de euro, nişte active (teren şi clădiri în Bucureşti). Verificând culisele acestei afaceri am descoperit însă o posibilă devalizare de către propriul patron a unei societăţi respectabile, precum URBIS SA.
Astfel, acţionarul majoritar al URBIS a vândut, la un preţ de cel puţin zece (10, X) ori mai mic, active ce totalizează peste 36.000 de metri patraţi, plus construcţii (magazin, complex comercial, hale de lucru etc etc) în cartierul bucureştean Militari (Bulevardul Preciziei) la 100 euro mp (teren plus construcţie). Suma incredibil de mică a tranzacţiei ar fi trebuit să atragă automat atenţia Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
Asta cu atât mai mult cu cât cumpărătorul, Marius Locic, era în faliment nedeclarat şi a recurs chiar la metode neortodoxe de a face rost de bani, existând inclusiv bănuiala că ar fi intenţionat să scoată ilegal peste graniţă, pentru comisionul aferent, un Rolls Royce de 500.000 de euro pe care îl avea în leasing.
Pe de altă parte, cel care i-a vândut lui Locic activele la un preţ atât de mic este reprezentantul BKP Trading Impex (fosta Balkan Petroleum), societate ce controlează (peste 80%) URBIS SA. Pentru cei care nu ştiu, preşedintele Consiliului de Administraţie de la URBIS este…Octavian Iancu, fratele lui Marian Iancu, cei doi fiind, de fapt, patronii fabricii. Amintind aici că acelaşi Marian Iancu este cel care i-a vândut lui Locic, în urmă cu trei ani, cotidianul Atac, am cam spus totul despre grupul de interese care tocmai a sustras o halcă imensă din URBIS SA.
Iată, pe scurt, cum a decurs afacerea:
Pe 19 august 2008 Marius Locic perfectează actele de vânzare-cumpărare a activelor URBIS SA din B-dul Preciziei nr 3, Bucureşti. Preţul de vânzare este 3,5 milioane de euro, de cel puţin 10 ori mai mic decât preţul real. Dacă vindea doar terenurile în suprafaţă totală de 36.672 metri pătraţi, la preţul zonei , valoarea lor era de peste 35 milioane de euro! În plus, clădirile (hale, magazine, complex comercial) ar mai fi adus şi ele alte câteva milioane de euro.
Pentru a achita contravaloarea activelor, Locic plăteşte un avans de 250.000 euro, prin transfer bancar, iar pentru restul de 3.020.000 euro emite 25 Bilete la Ordin scadente pe 28.02.2009. La data scadenţei însă, 24 din Biletele la Ordin emise de Locic Imobiliare au fost depuse, spre decontare, la BCR sector 6 pentru a se constata faptul că ele au fost refuzate la plată, fiind fără acoperire.
Escrocherie? Greu de crezut că Locic îşi escrochează stăpânul, adică pe Marian Iancu. A fost mai degrabă un calcul menit să abată atenţia celorlalţi acţionari ai URBIS (îndeosebi SIF 4 Muntenia) de la sustragerea activelor din societate. Se regizează chiar şi o plângere la Parchet, urmată de începerea formalităţilor de reziliere a contractului de vânzare cumpărare.
Locic a invocat atunci, în apărare, criza care a venit peste el şi a cerut o păsuire de două luni pentru a-şi achita datoria. Numai că, surpriză!, peste numai două săptămâni el scoate din pălărie cei 3, 02 milioane de euro pe care îi achită în contul URBIS. Plata s-a făcut exact în ziua în care Rolls Royce-ul său de o jumătate de milion de euro era oprit în vama Sculeni, înainte de a fi dat pe mâna traficanţilor de maşini din Moldova.
Nu ştim de unde au intrat cele trei milioane de euro în conturile sale, dar autorităţile statului ar putea verifica dacă nu cumva avem de-a face cu o spălare de bani, sau cu o tranzacţie internă făcută de Marian Iancu pentru a-şi devaliza propria societate. În sprijinul acestei idei vine şi un alt indiciu legat, de această dată, de FC Timişoara.
Astfel, pe 9 aprilie, Consiliul de Administraţie al societăţii (condus de Octavian Iancu), aprobă un contract de sponsorizare a echipei FC Timişoara (a lui Marian Iancu), suma scoasă din firmă fiind de 400.000 de euro! Bani curaţi!
Pe 16 septembrie, presa a semnalat că Marius Locic i-ar fi vândut lui Dan Diaconescu activele preluate de la URBIS (deţinut de fraţii Marian şi Octavian Iancu). Suma tranzacţiei ar fi fost de 7 milioane de euro şi ea a fost confirmată de Marius Locic.
Acesta a ascuns însă modul în care a dobândit activele vândute lui Diaconescu, afirmând că le-a preluat de la URBIS, printr-o altă companie.
„Clădirile pe care le-am vândut lui Dan Diaconescu îmi aparţin. Aici nu este vorba de un contract de intermediere făcut de Locic Imobiliare, ci de unul de vînzare-cumpărare. În privinţa banilor, cele aproximativ 7 milioane de euro au fost plătite integral. În privinţa clădirilor, le-am achiziţionat de la o companie, care le cumpărase la rîndul ei de la firma URBIS. Deci, tranzacţia e clară”, a declarat Locic pentru Naţional.
De ce ar fi ascuns el faptul că a preluat activele direct de la URBIS? Unul dintre răspunsuri ar fi „pentru a nu se face legătura cu Marian Iancu, patronul acţionarului majoritar al URBIS, B.K.P. Trading Impex SRL”. Un alt răspuns poate fi aflat, fără prea mare efort, de către lucrătorii Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor. Ei sunt singurii care pot lua urma banilor mişcaţi în triunghiul Marian Iancu – Marius Locic – Dan Diaconescu.