Institutele de sondare a opiniei publice, folosite de Alianţa Grivco pentru a manipula electoratul dar şi pentru a forţa repetarea scrutinului, au aplicat aceeaşi stratagemă din 2008, ceea ce ar trebui să le descalifice şi să le scoată de pe piaţă pentru totdeauna.
În decembrie 2008, la alegerile parlamentare, strategia PSD a fost aceeaşi. Şi atunci exit-poll-urile au fost măsluite pentru a manipula electoratul dar şi pentru a forţa anumite alianţe post-electorale pentru formarea noului guvern. Astfel, conform INSOMAR, Alianţa PSD+PC a fost creditată cu 36 % pentru Camera Deputaţilor şi 35,7 pentru Senat, PDL cu doar 30,8% pentru Camera Deputaţilor şi 31,7 Senat, iar PNL cu 20,4% pentru Cameră şi 19,8% pentru Senat.
În realitate, rezultatul final a fost că PSD şi PDL au fost „umăr la umăr” (PSD a obţinut cu 3 procente mai puţin decât spunea INSOMAR iar PDL cu aproape 3 procente mai mult, ajungându-se chiar ca, în final, PDL să aibă un parlamentar în plus!), iar scorul PNL a fost cu două procente mai mic. Aşadar, PSD şi PNL au fost „umflate” de sondorii lui Sorin Vîntu cu cinci procente!
Explicaţia denaturării premeditate a rezultatelor a fost oferită de diverşi lideri PSD mai târziu, printre ei fiind Mitrea, Hrebenciuc şi Alin Teodorescu. Ei au dezvăluit că PSD a avut două echipe de negociere a formării noului guvern, una condusă de Mitrea care a negociat cu PDL, iar alta în care se afla Alin Teodorescu şi care a negociat cu liberalii. Prin „umflarea” procentajului real al PSD si al PNL şi micşorarea celui obţinut de PDL se crea senzaţia că PSD si PNL au împreună aproape 60% şi se dădea, aparent, dreptul la constituirea unei majorităţi confortabile pentru liniştea lui Hrebenciuc
Cum se ştie însă, aripa condusa de Mitrea a avut succes, iar PSD a acceptat să formeze guvernul cu PDL şi nu cu liberalii asa cum îşi dorea Hrebe and Co.
La alegerile prezidenţiale de duminică, s-a repetat aceeaşi strategie: INSOMARUL lui Vîntu a umflat din nou procentajul lui Geoană, cu 3,6 procente! Geoană era dat câştigător cu 51,6%, iar Băsescu ar fi obţinut 48,4%. În final, manevra oamenilor lui SOV, la care s-au aliat mercenarii de la CCSB, ai lui Dan Voiculescu, a fost infirmată de BEC care l-a dat câştigător pe Traian Băsescu cu 50,33%, deci la o diferenţă de 0,6% de contracandidatul său. Ghinionul Alianţei Grivco a fost că, după lecţia de anul trecut, a existat inspiraţia de a se comanda şi un sondaj făcut de CSOP-IRES (Muşetescu şi Dâncu) care a dat peste cap jocul caselor de sondaj ale celor doi moguli, exit-poll-ul furnizat de CSOP-IRES fiind aproape identic (la diferenţă de şapte sutimi!) cu rezultatul final: 49,6% Geoană, 50,4% Băsescu.
De această dată însă, scenariul imaginat de Hrebenciuc în cârdăşie cu mogulii a avut scopul de a pregăti o „alternativă” pentru cazul în care Geoană ar pierde alegerile. „Alternativa” era exact aceea care a fost pusă deja în practică, adică argument pentru afirmaţia că alegerile au fost fraudate şi deci, pentru contestarea lor.
Mafioţii nu se dezmint, ei fiind dispuşi să facă orice este posibil pentru a anula rezultatul alegerilor din 6 decembrie.
Dan Badea